Zde může být vaše reklama.

Ekologická katastrofa Kyanid do Bečvy unikl už v Juřince. DEZA zvažuje trestní oznámení

Kyanid do Bečvy unikl už v Juřince. DEZA zvažuje trestní oznámení

foto: HZS

01. 10. 2020 - 10:01

Policie na svém Twitteru oznámila, že kyanid se do Bečvy dostal už v katastrálním území místní části Valašského Meziřící - Juřinka. Viník zatím není znám, na kanál je napojeno větší množství firem. DEZA zvažuje žalobu proti pomluvě.

Už více než před týdnem došlo k úniku nejdříve neznáme látky, která už na území Zlínského kraje zamořila řeku Bečvu a způsobila úhyn více než 40 tun ryb. Díky rozborům vody víme, že šlo o kyanid. Velmi rychle po zveřejnění výsledků se začaly ozývat hlasy, že za katastrofu může společnost DEZA, která patří do koncernu Argofert.

"Na případu masivního úhynu ryb v řece Bečvě stále pracujeme. V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka na Valašskomeziříčsku. Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ co nejdříve objasnit," uvedla policie ČR, která převzala vyšetřování od České inspekce životního prostředí.

Mluvčí Agrofertu uvedl, že společnost DEZA zvažuje podání trestního oznámení za pomluvu. Jedno trestní oznámení v souvislosti s katastrofou už podal starosta Hranic Jiří Kudláček pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Další články