Zde může být vaše reklama.

Les u Pohořan a Jívové shořel, s požárem bojoval i vrtulník

Les u Pohořan a Jívové shořel, s požárem bojoval i vrtulník

foto: HZS Olomoucký kraj

15. 03. 2022 - 12:15

Celkem šestnáct jednotek hasičů a vrtulník s bambivakem. Ti všichni byli zaměstnaní požárem lesa, který vzplál včera po poledni na prostranstvích mezi obcemi Jívová a Pohořany. Hasiči během zásahu vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu.

Oheň zachvátil plochu o velikosti zhruba 400x400 metrů mezi obcemi Pohořany a Jívová na Olomoucku a s požárem se na místě potýkalo zhruba 70 hasičů na čtyřech úsecích. Zásah nám komplikoval silný vítr, nepřístupný kopcovitý terén a suchá vegetace, což vše nahrávalo jeho rychlému rozvoji a šíření.

"Požár nahlásila jednotka dobrovolných hasičů z Jívové, která shodou okolností vyjížděla k jinému zásahu u Bělkovic-Lašťan. Po cestě si hasiči mezi Jívovou a Pohořany všimli kouře stoupajícího z lesa. Oznámili tedy událost na krajské operační a informační středisko a byli vysláni na místo, aby situaci prověřili. Protože bylo průzkumem zjištěno, že požár se vlivem silného větru rychle šíří a zasahuje velkou plochu, vyslalo operační středisko další posily a povolán byl též vrtulník s bambivakem," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Řídící důstojník rozhodnul o rozdělení požáru na čtyři úseky a zřízení čerpacího stanoviště v Pohořanech u požárních nádrží. Letecké hašení probíhalo zhruba dvě hodiny, během nichž byly uskutečněny desítky shozů. Vrtulník nám významně pomohl požár lokalizovat a díky letecké podpoře dostaly jednotky plameny kolem 17. hodiny pod kontrolu a zamezily jejich šíření. Následně hasiči vyhledávali ohniska a prolévali je vodou. Využívali termokameru a hasicí vaky. Dohašovací práce probíhaly až do 22. hodiny, kdy se začaly jednotky vracet na své základny s tím, že během noci byla na místo vyslána místní dobrovolná jednotka, aby požářiště zkontrolovala.  

Příčinu nyní zjišťují hasičští vyšetřovatelé, škodu mají předběžně odhadnutou na více než milion korun. Měla by se ale i dále upřesnit.

Další články