Zde může být vaše reklama.

Litovel, Uničov i Červenku před rokem odřízli od světa

Litovel, Uničov i Červenku před rokem odřízli od světa

foto: Wikipedia

16. 03. 2021 - 06:00

Obyvatelé Litovle, Uničova, Červenky a dalších obcí v jejich okolí si dnes připomínají smutné výročí. Přesně před rokem vstoupilo v platnost nařízení, které je na několik dalších týdnů odřízlo od zbytků světa. Až na výjimky v podobě zásobování a dalších životně důležitých věcí nemohl nikdo ani dovnitř, ani ven.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta tvrdá karanténa přinutila část obyvatel města přehodnotit své životní priority.

"Dočasný pocit ztráty svobody v mnohých mohl zanechat jizvu či ponaučení. Ta samozřejmost nemusí být pořád. Pěkně nás to všechny vyškolilo ze dne na den. Tehdy jsme projevili velkou míru sounáležitosti, solidarity, pochopení, lidskosti," uvedl starosta Kohout.

Podle starosty Litovle Kohouta tento pocit přetrvátá doteď, i když se u spousty lidí to dobré vytratilo.

"Na jaře jsme šili roušky, dodržovali karanténu, tleskali zdravotnickému personálu, poště, krizovému štábu a všem... A teď už je cítit, že už toho mají všichni dost. Stoupá nervozita z nejistoty, z obav o zdraví, rodiče jsou nervózní z distanční výuky, ze strachu o práci a existenci," řekl Kohout.

Hodně lidí podle starosty Litovle i dnes vnímá tehdejší uzavření jako křivku, údajně se z nich tehdy stali pokusní králíci. Podle Kohouta si pak až do léta lidé z Litovle nesli na čele nálepku "Bacha, jsme z Litovle", která jim komplikovala život.

"Lidé měli problémy v práci mimo město a dokonce byly i případy, že se jim rušily a přeobjednávaly lékařské prohlídky, ale to jsem zaznamenal spíše na sociálních sítích. Cestovní ruch, restaurace, penziony medializace izolace negativně postihla," uvedl Kohout.

Jakmile se zdálo, že problémy kolem uzavření obce pominuli, přišla do oblasti Litovelského Pomoraví kalamita komárů.

"Bylo zaznamenáno i 120 útoků za minutu. Opět byla kolem toho mediální kampaň a do Litovle turisté zavítali v létě zřídka v porovnání s minulými lety. To již nyní z důvodu celorepublikového problému neplatí," doplnil Kohout.         

I přes spoustu problémů starosta Litovle říká, že "všechno zlé je pro něco dobré".

"Byl jsem nadšený se spolupráce složek IZS. Funguje to profesionálně. Také z občanů i našich firem v rámci solidarity, pochopení i pomoci a ne nadarmo se říká, že 'v nouzi poznáte přítele'. Zde mi pomohli moji kolegové, kteří krizové situace pomáhali zvládat bravůrně. Na druhé straně jsem měl nemocné rodiče, ke kterým jsem nesměl, dceru, která měla v tu dobu narozeniny a celá třída byla v karanténě," řekl Kohout.

"Na rovinu, už bych si nikdy nepřál tuto situaci, kdy Vám vypnou město a nepřeji to žádnému starostovi. Současné zavíraní okresů je sice nepříjemné, ale s našim uzavření nesrovnatelné," uzavřel. 

Další články