Zde může být vaše reklama.

Amnestie na zbraně Máte doma nelegální zbraň? Do července ji odevzdáte bez trestu

Máte doma nelegální zbraň? Do července ji odevzdáte bez trestu
Ilustrační fotografie

foto: Pixabay

02. 02. 2021 - 08:19

AKTUALIZOVÁNO/ Pokud máte doma nelegálně drženou zbraň a chcete ji odevzdat, až do 31. července tohoto roku tak můžete učinit, aniž by vám hrozil trest. Policisté upozorňují na to, že ať jste ji našli například na půdě při domovní rekonstrukci, nebo jste se k ní dostali jinak, ptát se nebudou. Odevzdávat takto držené zbraně je možné bez jakéhokoliv postihu na kterékoliv policejní služebně. Policisté následně zbraň zaevidují a prověří, zda nebyla použita ke spáchání trestného činu nebo ukradena.

"V případě, že výsledek šetření je negativní, můžete požádat o vydání příslušného dokladu nebo povolení opravňujících k nabytí vlastnictví, držení a případně nošení zbraně a střeliva anebo ji darujete státu," upozornil mluvčí policie Libor Hejtman.

Může se stát, že mají lidé doma také výbušniny, granáty, miny a jinou munici. Policisté upozorňují, že ji v takovém případě nemají lidé nikam nosit, ani s ní jinak manipulovat, ale rovnou zavolat na linku 158. 

"Tyto třaskaviny a výbušné předměty se nevrací a putují rovnou k likvidaci," doplnil Hejtman.

Poslední podobná amnestie proběhla v Olomouckém kraji v roce 2014. Obyvatelé regionu tehdy odevzdali 244 zbraní a nahlásili necelých 15 tisíc kusů střeliva. Ve 228 případech se zbraň vrátila oznamovateli, 16 zůstalo státu. Podle mluvčího policie Libora Hejtmana šlo ve většině případů o krátké střelné zbraně.

Amnestie byla vyhlášená v rámci novely zákona o zbraních, která začala platit v sobotu 30. ledna. Lidem tato novela, kterou připravilo ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka, přináší novou amnestii na nelegálně držené zbraně. Zároveň obsahuje způsob, jak v procesu jednodušeji a bezpečněji zničit poškozené a nefunkční zbraně. Podle vyjádření ministra Hamáčka má amnestie také motivovat lidi k tomu, aby zbraně v podobném stavu nekončily na černém trhu.

Další články