Zde může být vaše reklama.

Meteorologové varují před bouřkami a silným větrem

Meteorologové varují před bouřkami a silným větrem

foto: Pixabay

12. 05. 2021 - 14:05

Meteorologové od dnešní třinácté hodiny vydali výstrahu před silným větrem a bouřkami. Skončí tak letní teploty, bouřky by měl doprovázet silný vítr s nárazy nad 65 kilometrů v hodině.

 

Přívalový déšť se může projevit zatopením níže položených míst, sklepů a dalších míst. V oblastech, které budou přívalovými dešti zasažené, se dá očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Se zatopením musí počítat níže položená místa, sklepy, mohou být podemleté komunikace.

Odborníci poskytují také několik rad, jak se bránit dopadům silných bouřek. Pro omezení škod by měli lidé zajistit okna a dveře, odstranit, případně upevnit volně položené předměty v zahradě, zabezpečit sklemíky, stavební jeřáby a další podobné věci.

Pozor byste si lidé měli dávat také na nebezpečí úrazu v případě větrem uvolněných předmětů, pádem ulomených větví a zásahu bleskem.

Vývoj i postup bouřek se dá sledovat na výstupech meteorologických radarů na webu Českého hydrometeorologického ústavu, případně v mobilní aplikaci.

Další články