Zde může být vaše reklama.

Vojenský stan Mezi uzavřenými oblastmi už funguje speciální odběrné místo

Mezi uzavřenými oblastmi už funguje speciální odběrné místo

foto: OK

19. 03. 2020 - 20:00

První odběry má za sebou mobilní stanice, kterou do čtvrtečního rána postavili vojenští policisté v Nových Zámcích u Litovle. Na toto místo teď hygienici posílají ty, kteří žijí na zasaženém území a u nichž zároveň existuje podezření, že mohou být nakažení novým typem koronaviru.

Cílem mobilní stanice je urychlení odběrů na území Litovelska a Uničovska. Tyto dvě města, plus dalších devatenáct okolních obcí, jsou v karanténě už od pondělí. Od té doby někteří lidé z oblasti volají po rychlejších testech. K těm by měla nová odběrná stanice dopomoct. A to spolu s částí ze čtyř tisíc rychlotestů, které do Olomouckého kraje dorazily včera.

O tom, kolik vzorků bude denně odebráno, budou i nadále rozhodovat hygienici. „Budeme kontaktovat každého občana, který by měl být podle našich zjištění otestován. Lidé se nemusí obávat, že jsme na ně zapomněli, pokud jim vzorek nebyl odebrán hned. Naopak, čím později je odběr proveden, tím přesnější je výsledek,“ vysvětlila Lenka Pešáková, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Ve spolupráci s armádou bude do čtvrteční půlnoci navíc vybudováno také pracoviště stálé lékařské služby. Obyvatelům v zasažené zóně se tak dostane odpovídající zdravotní péče.

Další články