Zde může být vaše reklama.

CHKO Jeseníky Ministerstvo životního prostředí zrušilo povolení kácet

Ministerstvo životního prostředí zrušilo povolení kácet

foto: Archiv redakce

06. 02. 2020 - 11:03

Ministerstvo životního prostředí zrušilo tři povolení kácet stromy na územích zasažených kůrovcem. Povolení vydala správa chráněné krajinné oblasti. Hnutí Duha a Společnost přátel Jeseníků vyzvaly ministerstvo, aby sedm z deseti povolení zrušilo. Ve třech případech se to podařilo.

Vlnu nesouhlasu vzbudilo deset výjimek na těžbu kůrovcem zasažených stromů, o které žádaly Lesy ČR. Po jejich vydání organizace Společnost přátel Jeseníků a Hnutí Ducha podaly žádost na ministerstvo životního prostředí o zrušení sedmi z nich. Ty se týkaly těžby v prvních a druhých zónách CHKO Jeseníky a v přírodní rezervaci Suchý vrch.

Ve třech případech se podařilo výjimky zrušit. „Jde o území 14krát větší, než je rezervace Rejvíz, a zahrnuje divokou přírodu a neobydlené horské území zařazené do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny CHKO Jeseníky. Jedná se o tak mimořádné lokality, jako je údolí Hučivé Desné s masivy Klínové hory, Spáleného vrchu, Vozky a Červené hory, na jejímž vrcholu leží i známá Vřesová studánka. Jde o jedno z největších území s divokou přírodou v Česku se strategickým významem pro výskyt vzácných druhů živočichů,“ okomentoval pro Českou televizi Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

V ostatních případech výjimky na těžbu platí. A lesnické zásahy v rezervaci Suchý vrch mohou pokračovat.

„Správa CHKO příliš podléhá tlaku lesníků a nadřazuje zájmy těžařů nad zájmy ochrany přírody, aniž by k tomu doložila objektivní důvody a provedla vyhodnocení dopadů. Hned tři zrušená aktuální rozhodnutí jsou toho důkazem,“ řekl České televizi Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Ekologičtí aktivisté s povolením těžby nesouhlasí. Tři výjimky byly sice zrušeny, ale pokud by se tak nestalo, došlo by k masivní těžbě v horských lesích. Společně s některými odborníky tvrdí, že lesy jsou schopné se po kůrovcové kalamitě obnovit samy. Lesníci naopak chtějí postižené stromy vytěžit, aby se kůrovec nemohl rozšířit do zatím nezasažených částí Jeseníků.

Další články