Zde může být vaše reklama.

Modernizovaný Stadler vyjel do zkušebního provozu

Modernizovaný Stadler vyjel do zkušebního provozu

foto: Olkraj.cz

12. 12. 2021 - 12:00

Do zkušebního provozu byl ve středu 8. prosince vypuštěn modernizovaný vlak Stadler VT 646. Ten se dopoledne vydal se zástupci Olomouckého kraje na trať mezi Olomoucí a Drahanovicemi.

„Jsem rád, že můžeme obyvatelům i návštěvníkům Olomouckého kraje nabídnout možnost komfortnějšího cestování. Ve spolupráci s Českými drahami jsme navíc docílili toho, že máme jasný harmonogram, jak budou nasazovány další soupravy tohoto typu na regionální tratě. Například na tu ze Šumperka do Hanušovic nebo z Olomouce do Moravského Berouna,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha pro krajský web.

Na kompletní modernizaci celkem dvanácti motorových vozidel jednotek řady 646, které vyrábí Stadler Pankow, se podílí slovenská firma ŽOS Zvolen, se kterou smlouvu podepsaly České dráhy. Modernizované jednotky jsou určené pro regionální dopravu v rámci Olomouckého kraje.

Díky kompletní modernizaci se všechny dodané soupravy vybavují LCD monitory, pro cestující má být k dispozici Wi-Fi připojení, chybět nesmí ani elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky a audiovizuální informační systém. Každý vlak má také vlastní GPS lokační jednotku, aby bylo možné sledovat pohyb vlaku v systému KIDSOK.

V souvislosti s novými vlaky, které postupně procházejí modernizací, Správa železnic rekonstruuje také některá nástupiště, aby bylo nastupování a vystupování pro cestující pohodlnější. V činnosti bude pokračovat také v příštím roce.

Další články