Zde může být vaše reklama.

TURISTA V BEZVĚDOMÍ Muže v Jeseníkách zasáhl blesk, naštěstí přežil

Muže v Jeseníkách zasáhl blesk, naštěstí přežil

foto: Pixabay.com

17. 08. 2023 - 10:21

Jeseník/Olomouc - Jeseničtí horští záchranáři vyjeli ve středu vpodvečer k zraněnému muži, kterého při hřebenové túře nedaleko vrcholu Šerák zasáhl blesk. Naštěstí turista nedostal přímý zásah, ale skolilo ho takzvané krokové napětí, které muž schytal ze země. Následně na chvíli upadl do bezvědomí. Horská služba ho spolu s dalšími dvěma osobami, které si stěžovaly na méně silný zásah proudem, předala zdravotníkům.

„Výzvu obdržela horská služba krátce před 17. hodinou. Muž byl zřejmě zasažen proudem vyvolaným tzv. krokovým napětím, které vzniklo po úderu blesku při cestě z Šeráku do Lázní Lipová. Při našem příjezdu byl již muž při vědomí a komunikoval. Za vytrvalého silného deště jsme mu poskytli základní ošetření drobného úrazu, který utrpěl po pádu na zem. Vzhledem k tomu, že už byl schopen chůze, doprovodili jsme ho do vozu záchranné služby, který mezitím dorazil,” vysvětluje dispečer Horské služby Jeseníky Ladislav Bedeč.

“Muž neudělal žádnou chybu. Tento jev se při úderu blesku do země může objevit. Obecně se při bouřce doporučuje tzv. šouravá chůze, která riziko zasažení proudem vyvolaným krokovým napětím snižuje. Celá skupina postupovala správně, protože se snažila po začátku bouřky odejít z hřebenu a vyhnout se vyvýšeným místům,” doplňuje náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller. V této souvislosti Horská služba doporučuje návštěvníkům hor, aby sledovali předpověď počasí, dobře výlety plánovali a nepodceňovali riziko výskytu bouřkových jevů.

Další články