Zde může být vaše reklama.

OTŘESY ZEMĚ Mysleli, že jim spadl komín. Ostružná zažila slabé zemětřesení

Mysleli, že jim spadl komín. Ostružná zažila slabé zemětřesení

foto: Archiv redakce

07. 04. 2024 - 13:47

Ostružná – Malou obcí Ostružná na šumperské straně Jeseníků prošlo v pátek večer slabé zemětřesení. Většina místních ho zaregistrovala, o pár vesnic dál už o otřesech nevěděli nic. Lidé nezaznamenali žádné škody na majetku. To nepředpokládali ani brněnští seismologové, kteří monitorují středoevropský prostor. Lidem z Ostružné napsali na sítě, aby jim do dotazníku vylíčili zkušenost s otřesy.

„Seděli jsme v garáži, mysleli jsme, že nám zase spadl komín,“ napsala na ostružnické facebookové skupině Nicol Jatiová. Jiní členové skupiny popisovali, že vibrace byly silnější, než když kolem jejich domu projíždí vlaky. „Tak už víme, proč se barák tak otřásl,“ podotkl Jan Ševinský. Naopak Petra Ševčíková, která byla v té chvíli v sousední obci Branná, nezaznamenala nic neobvyklého. „Dozvěděla jsem se to až od místních,“ řekla Hanáckému večerníku.

Odborníci z Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně registrovali na svých stanicích v pátek krátce po páté odpoledne slabé zemětřesení o magnitudu 2,1 s epicentrem nedaleko Ostružné, zhruba v sedmikilometrové hloubce pod povrchem Země. „Žádné škody na budovách při tomto magnitudu neočekáváme, ale je možné, že otřes byl pocítěn lidmi. Pokud jste zemětřesení pocítili, prosíme o vyplnění makroseismického dotazníku https://ig.cas.cz/makroseismicky-dotaznik/ Díky!,“ napsali seismologové na sítě.

 

Další články