Zde může být vaše reklama.

VELKÝ PROBLÉM NA DRÁZE Na nové železnici z Olomouce do Šumperku kolabuje doprava

Na nové železnici z Olomouce do Šumperku kolabuje doprava

foto: Archiv redakce

08. 11. 2023 - 09:24

Desítky zrušených spojů, další desítky zpožděných, nejistota cestujících, zda vůbec odjedou z nástupní stanice, případně kde na trati skončí. To je reálná situace na nejmodernější regionální železnici v zemi - na trase Olomouc – Uničov – Šumperk. Komplikace způsobuje výpadek zabezpečovacího zařízení ETCS na trati, ale v menší míře i poruchy vlaků.

Problém je v tom, že bezpečnostní systém ETCS hlídá provoz na základě vyhodnocování dat na trati i ve vlakové jednotce nezávisle na vůli lidí. Právě proto, aby předešel možným lidským selháním. Pokud ale nefunguje správně, zastaví bez upozornění vlak a není vůbec jednoduché ho dostat zpět do pohybu.

Totální kolaps dopravy nastal na přelomu měsíce, kdy dopravce musel úplně odříct 23 spojů a téměř padesát spojů mělo zpozdění 30 minut i více. Krajského dopravního koordinátora ihned zavalily desítky stížností. Situaci komplikují poruchy na zařízení ETCS, ale také opožděné dodávky třívozových souprav RegioPanter ze strany výrobce. Dočasně nasazované dvouvozové jednotky v Olomouckém kraji nemusí být v některých případech kapacitně zcela vyhovující. Tím spíše, dojde-li k odřeknutí nebo zpoždění předchozího vlaku,“ vysvětluje na webu krajský dopravní koordinátor.

Do řešení dopravní krize se v úterý vložilo i olomoucké hejtmanství. „Cestující jsou nespokojení, a já je chápu. Mají nárok na bezpečnou, pohodlnou a hlavně včasnou dopravu. Za vzniklé potíže, i když nejsou zaviněné krajem, se jim omlouvám a zároveň ujišťuji, že se situaci snažíme vyřešit co nejrychleji,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Zabezpečovací systém je v pilotním režimu, a to z toho důvodu, aby se všechny nedostatky vyladily. Nespolehlivost systému ETCS už řeší zástupci dodavatele. Jakmile se závada odstraní, trasa z Olomouce do Šumperka bude jedna z nejbezpečnějších v Česku.

Další články