Zde může být vaše reklama.

Falešní vnuci Na Olomoucku přibývá podvodníků, kteří chtějí okrást seniory

Na Olomoucku přibývá podvodníků, kteří chtějí okrást seniory

05. 06. 2019 - 15:00

Další vlna falešných vnuků se včera přehnala Olomouckým krajem. Během úterý policisté na lince 158 přijali sedm oznámení o seniorech, ze kterých někdo chtěl vylákat peníze. Podvodníci si vybrali čtyři oběti na Prostějovsku, dvě na Přerovsku a jednu na Olomoucku. Celkem chtěli přes jeden milion korun. Naštěstí se nenašel nikdo, kdo by podvodníkům naletěl.

"Scénář bývá zpravidla vždy stejný. Pachatel osloví seniora prostřednictvím pevné telefonní linky a pod smyšlenou legendou, že mu volá vnuk, se z něj snaží vylákat statisícové částky. Podvodník používá nejrůznější lsti a záminky. Jako důvod uvádí, že je v průšvihu a musí vrátit dluhy, má výhodnou nabídku na koupi bytu, auta, apod. Vždy požaduje hotovost, kterou za něj vyzvedne někdo jiný. Může si však svou oběť vytipovat i na ulici a vydávat se za pracovníka určité společnosti, který mu jde vrátit peníze například za plyn, vodu apod. Snaží se dostat do domácnosti oběti s cílem ji okrást," uvedl mluvčí policie Libor Hejtman.

Zkouší to i jinak. Na Přerovsku se prozatím neznámý muž pokusil okrást dvaaosmdesátiletého muže o 12 tisíc korun za náhradní díla pro auto, které měl vlastnit seniorům vnuk. Senior se nedal, zavolal vnukovi, který mu řekl, že nic neobjednal. Muž se měl během hovoru vytratit.

"Všechny oznámení policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník v těchto případech, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na pět let," doplnil Hejtman.

Byť včera v Olomouckém kraji podvodníci neuspěli, je potřeba být stále ostražití. Policisté apelují nejen na seniory, ale také na rodinné příslušníky, aby opakovaně poučili své starší příbuzné, jak se mají v takových situacích zachovat.

Další články