Zde může být vaše reklama.

Na Pradědu se začali zbavovat kleče

Na Pradědu se začali zbavovat kleče

foto: CHKO Jeseníky

28. 07. 2020 - 12:00

V neděli začali pracovníci na Pradědu s vyřezáváním kleče. Borovice kleč sice není v Jeseníkách původní, v nejvyšších místech hor ji začali vysazovat až v 19. století, zarůstá však cenné vysokohorské trávníky a ovlivňuje tak výjimečné území národní přírodní rezervace. Jejím odstraněním, které bylo zahájeno včera, dojde k obnově původní skladby rostlin horských holí.

"Po zkušenostech z dříve vyřezaných lokalit předpokládáme i zde postupný návrat původních vyfoukávaných trávníků s typicky horskými druhy, jako jsou třeba jestřábníky a violky žluté sudetské," informuje Správa CHKO Jeseníky na svém facebooku.

"Bude vyřezáno 4,3 hektarů kleče, což odpovídá zhruba ploše Václavského náměstí. Objem vyřezané hmoty bude přibližně 2000 metrů krychlových. Především kvůli tomu, že horská tundra je mimořádně zranitelná a území je velmi špatně dopravně dostupné, byl pro přesun vyřezané kleče k nejbližšímu odvoznímu místu, kterým je Karlov, zvolen vrtulník. Transport proběhne mimo období prázdnin, víkendů a jelení říje. Kleč se bude vyřezávat na Vysoké holi, Velkém Máji a v Jelením dole," stojí dále v příspěvku.

Předpokládané ukončení veškerých prací je plánováno do 15. listopadu 2020.

Akce probíhá ve spolupráci s LČR, které spravují dotčených pozemků. Náklady jsou 12,7 milionu korun, zdrojem financí je Operační program Životní prostředí (konkrétně projekt „Management kleče (Pinus mugo Turra) v NPR Praděd a PR Břidličná a podpora managementového plánování a druhové rozmanitosti lesních ekosystémů v NPR Králický Sněžník").

Další články