Zde může být vaše reklama.

Na úbočí Pradědu už se zase pasou ovce, koně i krávy

Na úbočí Pradědu už se zase pasou ovce, koně i krávy

foto: Lukáš Blokša

15. 07. 2020 - 12:00

Jeseníky - Důležitou součástí horské přírody Jeseníků jsou během sezóny také ovce, koně a krávy. Každoročně je mohou návštěvníky hor vídat na pastvě na úbočí Pradědu a Švýcárny. Letošní sezóna, která pomáhá v horách udržet cenné bezlesí, začala kvůli chladnému jaru o více než měsíc později. Na Ovčárně se v předposledním červnovém týdnu k již tradičně přiváženým ovcím letos přidali také poníci z horského plemene Shetland.

"Valašské ovce a poníky jako obvykle dodala rodinná farma ze Stránského. Na úbočí Pradědu a Švýcárny se kravky skotského náhorního skotu a koně huculského plemene z farmy ve Vernířovicích letos objevily až 1. července," píše ve své zprávě k pastvě Správa CHKO Jeseníky.

"Pastvou v těchto lokalitách navazujeme na přerušenou tradici. V Jeseníkách se nad horní hranicí lesa se dříve kosilo a pásl dobytek. Zdejší květnaté horské trávníky jsou pestré právě proto, že je pomáhala udržovat lidská péče," stojí dále v příspěvku.

Jak je pastva důležitá, se ukázalo ihned, jakmile skončila. Trávníky totiž začaly postupně zarůstat. Předpokládáné účinky pastvy na rozmanitost alpinských trávníků se projevily po zhruba pěti letech, na pasených plochách se podle informací Správy CHKO Jeseníky zvyšuje zejména počet rostlinných druhů.

Rozmanitost druhů zvířat je pro pastvu rovněž důležitá

"Různé druhy zvířat spásají rostlinný porost odlišně, proto jsme pro pastvu zvolili různé druhy. Od koní si například slibujeme důslednější vypásání zejména některých druhů trav, které ovcím příliš nešmakují. Svými kopyty také narušují povrch půdy, takže se tu mohou uchytit ty druhy rostlin, které by v bujném porostu neměly šanci," uvádí na svém facebooku Správa CHKO Jeseníky.

Další články