Zde může být vaše reklama.

Nákaza koronavirem Na vybraná místa nově pouze s rouškou, nařídil kraj

Na vybraná místa nově pouze s rouškou, nařídil kraj

foto: Lukáš Blokša

18. 03. 2020 - 11:50

V Olomouckém kraji nebude povoleno pohybovat se bez roušky nebo ochranných prostředků dýchacích cest v uzavřených prostorách. Rozhodl o tom hejtman Olomoucké kraje Ladislav Okleštěk. Opatření platí od dnešních 12:00. Zároveň už teď je jasné, že od půlnoci vláda zakazuje od půlnoci vycházet bez zakrytých úst a nosu.

Z rozhodnutí hejtmana

Nařizuje zákaz vstupu, pobytu a pohybu na území bez ochranných prostředků dýchacích cest (roušky, respirátory, šátky, šály a podobné tkaniny) do prostředků veřejné hromadné dopravy, provozoven, jejichž provoz je povolen i za nouzového stavu, sociálních a zdravotnických zařízení, sídel orgánů veřejné moci, správních orgánů a integrovaného zdravotního systému, školských zařízení, pošt a lékáren na území Olomouckého kraje, počínají dnem 18. března 2020 od 12:00 do odvolání, nejdéle však po dobu trvání krizového stavu.

"Všechny důležité informce na jednom místě v souvislosti s epedemií koronaviru zprostředkuje obyvatelům Olomouckého kraje nová webová stránka KrajPomaha.cz. Kromě toho hejtmanství zprovoznilo e-mailovou adresu pomoc@olkraj.cz, kam mohou lidé posílat třeba nabídky na dobrovolnickou činnost, služby nebo zajištění respirátorů. Lidem je k dispozici také telefonní informační linka krajských hygieniků na čísle 585 719 719," uvedl Okleštěk.

Hejtman rovněž reagoval na zprávy o tom, že se v uzavřených oblastech netestuje.

"Včera bylo odebráno 36 vzorků, dnes dopoledne 14 vzorků. Jde o odběry výjezdních posádek. Permanentně jsem v kontaktu se starosty z těch oblastí. K dnešnímu dni máme 39 pozitivních odběrů, u posledního jde o případ ze Šternberka," prozradil hejtman. Včera se do uzavřené oblasti dostalo 6000 roušek, 500 rukavic, 300 brýlí. Zásobování od ministerstva je podle hejtmana plynulé. Měla by zde také fungovat stálá lékařská služba. A to do 24 hodin od dohody se starosty.

"Fakultní nemocnice včera testovala mezi svými lidmi, protože se objevil výskyt u nich a potřebovali vyloučit riziko zamožení," reagoval hejtman na dotaz ohledně toho, že fakultní nemocnice uvádí, že testuje na sto procent svých kapacit.

"Na cestě vrtulníkem jsou čtyři tisíce rychlotestů. My je potřebujeme a budeme s nimi okamžitě pracovat. Ne k plošnému náletu. Testovací výbava bude sloužit k tomu, že hygiena určí, komu bude test proveden, vždy na základě klinických příznaků, žádné samoplátcovství," vzkázal hejtman. Vrtulník je momentálně na cestě do Brna, poté by měl zamířit do Olomouce. Počet rychlotestů je pro celý kraj, budou se používat pouze v akutních případech. Testy půjdou do uzavřené oblasti a nemocnic.

"Se starosty uzavřených oblastí jsem se dohodl, že v místě vytvoříme stabilní odběrové místo, kam budou moct lidé na základě výzvy z hygieny přicházet," dodal. Toto místo bude stát na perimetru zasažených oblastí tak, aby bylo pro všechny pohodlně dostupné. Má vzniknout do 24 hodin po vzájemné dohodě.

Jen chvíli poté, co vydal hejtman zákaz vycházení do určených oblastí bez zakrytých úst a nosu, vláda vydala nařízení absolutního zákazu pohybu bet těchto překrývek.

Lidé nebudou moci od půlnoci ze středy na čtvrtek mimo domov bez zakrytých dýchacích cest, ať už rouškou, šátkem nebo šálou. Schválila to vláda, sdělil iDNES.cz premiér Andrej Babiš. 

Další články