Zde může být vaše reklama.

Knihovnice z Vikýřovic Nejlepší knihovnicí Olomouckého kraje je Květoslava Havlíčková

Nejlepší knihovnicí Olomouckého kraje je Květoslava Havlíčková
Vítězkou ocenění se stala Květoslava Havlíčková, která pracuje v knihovně ve Vikýřovicích.

foto: Olomoucký kraj

14. 10. 2019 - 15:00

Už šestnáctým rokem se knihovnice Květoslava Havlíčková stará v obecní knihovně ve Vikýřovicích o to, aby během půjčovní doby budova plná dětí, které si tu kreslí, hrají na počítačích a čtou, ale také jejich rodičů, kteří zde chodí pro knížky, či na přednášky, dýchala na všechny kolem svou přátelskou a pohodovou atmosférou. Po šestnácti letech tvrdé služby se paní Květoslavě dostalo uznání, v pátek si převzala titul Nejlepší neprofesionální knihovník Olomouckého kraje 2019.

V první řadě mě vítězství překvapilo, v té druhé moc potěšilo. Všichni se snažíme dát do této práce co nejvíc ze sebe a myslím, že se nám to daří,“ řekla po vyhlášení výsledků Květoslava Havlíčková.

Druhé místo obsadily Hana Slabá z místní knihovny Horní Moštěnice a Pavla Žáčková z obecní knihovny v Bystročicích. Třetí skončila Anna Honelová z obecní knihovny v Újezdu. Anketa, kterou vyhlašuje Vědecká knihovna v Olomouci, proběhla v regionu potřetí. Nominován mohl být pracovník jakékoliv knihovny, která sídlí na území kraje a jejíž provozní doba pro veřejnost nepřesahuje patnáct hodin týdně.

Velmi si vážím práce knihovníků. Věnují jí všechen volný čas, jsou nápadití a dávají do ní srdce. To je v obcích, kde je knihovna v mnoha případech jediným centrem kulturního a společenského dění, nesmírně důležité,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast kultury, sportu a památkové péče Petr Vrána.

Odborná porota hodnotila osobnost knihovníka, péči o knihovnu a snahu o její propagaci. Důležitá byla také míra spolupráce s obcí a školami.

Pro příští období připravujeme změnu nastavených pravidel. Kvalitní knihovníky, kteří dokážou přitáhnout děti i dospělé, totiž mají i v menších obcích, kde knihovna funguje více než patnáct hodin týdně,“ uvedla ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Tichá.

V Olomouckém kraji je celkem 480 půjčoven knih. Hejtmanství letos jejich provoz podpořilo téměř dvanácti milióny korun. Prostřednictvím dvou dotačních titulů pak přispělo také na jejich rekonstrukci nebo obnovu kulturního zázemí.

Jak se blíží konec roku, krajský úřad rozdává čím dál více různých ocenění. Z těch individuálních jsme naposledy informovali o vítězce soutěže Babička roku Olomouckého kraje.

Další články