Zde může být vaše reklama.

Nejlepší krajská knihovnice je letos z Oskavy

Nejlepší krajská knihovnice je letos z Oskavy

foto: Olkraj.cz

29. 10. 2021 - 15:00

Celkem dvanáct nominací se v letošním roce sešlo v boji o titul Nejlepšího venkovského knihovníka Olomouckého kraje 2021. První cenu si odnesla Oskava, konkrétné Lenka Janků z místní knihovny. Komise se pro ni rozhodla mimo jiné díky projektu, který propojuje mladé čtenáře a místní seniory.

„Chci poděkovat všem lidem, kteří se o provoz knihoven v Olomouckém kraji starají. Často to dělají na úkor svého volného času a z knihoven vybudovali nejen místo pro čtenáře, ale také centrum místní kultury,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro kulturu.

Na druhém místě v soutěži skončila Zdenka Šimíková z obecní knihovny v Lipové-lázních. Bronzovou příčku pak obsadila Věra Hradilová z knihovny v Javorníku.

Komise se v letošním roce vůbec poprvé rozhodla udělit také zvláštní ocenění. To si odklikla knihovnice Marcela Kolomarová ze Skorošic. Získala ho za příkladnou spolupráci mezi knihovnou a obcí.

V Olomouckém kraji v současné době funguje celkem 479 půjčoven knih. A o většinu z nich se starají amatérští knihovníci. Hejtmanství na provoz zařízení ročně přispívá částkou ve výši 13 milionu korun, dalších 16 milionů korun mohou knihovny čerpat ze dvou dotačních titulů. Ty slouží například k modernizaci vybavení.

Další články