Zde může být vaše reklama.

Nemocnice Šternberk poskytuje pacientům dialýzu už deset let

Nemocnice Šternberk poskytuje pacientům dialýzu už deset let
Už deset let poskytují vyšetření dyalízou ve šternberské nemocnici.

foto: Nemocnice Šternberk

13. 10. 2019 - 12:00

Hemodialyzační oddělení Nemocnice Šternberk, člena skupiny AGEL, si v pondělí 14. října připomene 10. výročí svého založení. V průběhu deseti let se oddělení rozrostlo na 11 dialyzačních lůžek, je vybavené desítkou moderních přístrojů pro hemodiafiltraci a zlepšilo komfort pacientů klimatizovanými dialyzačními sály. Nyní se oddělení připravuje na zavedení nového systému pro míchání dialyzačních roztoků, který usnadní přípravu roztoku i jeho cestu k pacientovi. Lékaři a zdravotníci dialýzy doposud pomohli 355 pacientům.

Již od svého vzniku má Hemodialyzační oddělení, jehož kompletní vybudování v roce 2009 vyšlo na 9 milionů korun, v provozu celkem osm dialyzačních přístrojů, z toho čtyři provádí hemodiafiltraci. V roce 2011 byly v Nemocnici Šternberk investovány 2 miliony korun do rozšíření oddělení a nákupu šesti dalších přístrojů.

Tyto přístroje používají nejnovější hemoeliminační metodu a nahrazují pacientům funkci ledvin tím nejšetrnějším způsobem. Je prokázáno, že pacient, který podstupuje hemodiafiltraci, přežije déle, protože metoda má lepší čistící schopnost krve a méně nežádoucích účinků, kterými běžně jsou oběhová nestabilita nebo výskyt křečí a únavy u pacienta,“ vysvětluje Vojtěch Bartl, vedoucí lékař Hemodialyzačního oddělení Nemocnice Šternberk.

Díky pořízenému vybavení a navýšení počtu dialyzačních lůžek zachovalo oddělení dvousměnný provoz a pacienti nemusí být dialyzováni v noci. Komfort pacientům přináší i klimatizované dialyzační sály, které prošly modernizací v roce 2014, WI-FI připojení k internetu a občerstvení zdarma při každé návštěvě dialýzy.

Nově se dostane komfortu i zdravotnickému personálu. V přípravě se totiž nachází nový centrální systém pro míchání a rozvod dialyzačních roztoků. „Nové speciální přístrojové vybavení nám umožní míchat si dialyzační roztoky přímo na našem pracovišti dle předepsaných pravidel a kritérií a rozvádět přímo na dialyzační sály k dialyzačním přístrojům. Přístrojové vybavení lze ovládat jak manuálně, tak částečně i přes výpočetní techniku,“ pochvaluje si MUDr. Vojtěch Bartl s tím, že doposud se musely roztoky navážet v pětilitrových kanystrech. 

 

Ročně vyhledá šternberskou dialýzu 15 až 20 nových pacientů. Jsou mezi nimi i lidé s akutním selháním ledvin, kdy dosud nejmladšímu pacientovi bylo 42 let. „Ročně míváme průměrně pět případů, které vyžadují přechodnou hemodialyzační péči v naší nemocnici.  Jakmile dojde u pacienta k obnově ledvinných funkcí, pacient přestává být na hemodialýze závislý. Momentálně zaznamenáváme klesající stav pacientů, nicméně z dlouhodobého hlediska se počet pohybuje mezi 32 – 42 pacienty, které máme v dialyzační péči,“ říká  doktor Vojtěch Bartl s tím, že fungováním Hemodialyzačního oddělení se zlepšila dostupnost nefrologické péče ve šternberském regionu.

Hemodialyzační oddělení je ambulantní specializované pracoviště a dynamicky se rozvíjející oddělení s kvalifikovaným personálem a individuálním přístupem ke klientům. Léčba probíhá v příjemném prostředí a přátelské atmosféře.  

Další články