Zde může být vaše reklama.

Nezaměstnanost v kraji klesla, pracovních míst přibylo

Nezaměstnanost v kraji klesla, pracovních míst přibylo
Ilustrační fotografie.

foto: Archiv ÚP

08. 11. 2021 - 14:18

Trh práce během října v Olomouckém kraji ovlivnila poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických procesů. Dlouhodobý je také zájem o kvalifikované řemeslníky. Už několikátý měsíc po sobě pak kleslo procento nezaměstnaných, v říjnu zároven vzrostl počet volných pracovních míst. I nadále je v regionu zájem o pracovníky v oblastech jako je zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod.

"Během října podalo žádost o zprostředkování zaměstnání a zavedení do evidence ÚP ČR v rámci Olomouckého kraje 2 161 lidí. Počet nově příchozích  byl meziročně o 19 procent a meziměsíčně o 32 procent nižší.  Nejvíce nově příchozích hlásí nejlidnatější okres Olomouc. Nejméně nových uchazečů pak horský okres Jeseník," uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. V případě olomouckého okresu jde o 601 osob, u okresu Jeseník o 138.

Z evidence, kterou úřad zajišťuje, naopak 2 377 osob odešlo. Během celého října o zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazrčů o zaměstnance žádali především lidé, kteří předtím pracovali v pomocných a nekvalifikovaných profesích, ale také ve službách a prodeji. Velké číslo tvořili také strojírenští dělníci. 

"Zaměstnavatelé mají v tomto regionu největší zájem o kvalifikované dělnické strojírenské profese (kováře, nástrojáře a zámečníky, svářeče, mechaniky a opraváře strojů), řemeslníky z oblasti stavebnictví, montážní dělníky a řidiče nákladních automobilů," uvedla mluvčí Beránková.

Co se týče konkrétních čísel, Olomoucký kraj jako celek měl nezaměstnanost rovnou třem procentům. Z okresů se pod tuto hranici dostaly Prostějov(2,1 %) a Olomouc (2,8 %), naopak nad ní se pohybovaly zbylé tři okresy Jeseník (3,2 %), Šumperk (3,3 %) a vůbec nejhůř dopadl Přerov (4 %) 

Další články