Zde může být vaše reklama.

Nezaměstnanost v kraji Nezaměstnaných je více. V našem kraji je ale situace lepší

Nezaměstnaných je více. V našem kraji je ale situace lepší
Nejvyšší nezaměstnanost je na severu kraje

foto: ÚP ČR

11. 06. 2020 - 06:01

Mimořádná opatření kvůli koronaviru měla vliv na ekonomiku a firmy. Jasné dopady jsou vidět na posledních statistikách pracovního úřadu. Nezaměstnaných je nejvíc od února 2018. Větší množství propouštění ohlásilo pět firem v kraji. Konkrétní počty jsou známy u společnosti Meopta, která propustí celkem 400 zaměstnanců, a firmy Honeywell, která ohlásila propuštění dvou stovek zaměstnanců.

K poslednímu květnovému dni evidoval Úřad práce celkem 266 144 uchazečů o zaměstnání, což je o 12 104 více než v dubnu a o 65 469 osob více než v loňském roce. Podíl nezaměstnaných osob tedy oproti loňskému květnu vzrostl o jedno procento na 3,6 %. 

Přesto je nabízených pracovních pozic stále více než nezaměstnaných. Celkem je totiž evidováno 331 050 volných pracovních míst. „Z toho 11 502 v rámci dohod mimo pracovní poměr, tj. na DPP nebo DPČ. Celkem 75 294 volných míst bylo tzv. „bez příznaku“ pro cizince. U dalších 255 756 pozic, tedy u 77 %, pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí,“ uvedla tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.
Nezaměstnanost sice stoupla, ale v rámci Evropské unie jsme na tom nejlépe.

Největší zájem mají o nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví a potravinářství. „V souvislosti s uvolňováním většiny ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod., tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám. Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době více lidí než před pandemií COVID-19, s rozjezdem sezónních prací řada nezaměstnaných naopak nastupuje do zaměstnání. Struktura uchazečů o zaměstnání je pestřejší a zaměstnavatelé mají obecně větší šanci sehnat nové zaměstnance s požadovanou kvalifikací. Svůj díl také odvádí cílený program Antivirus, jehož prostřednictvím stát přispívá zaměstnavatelům na vyplacenou náhradu mezd. V praxi to tedy znamená, že i když letos v květnu, na rozdíl od předchozích let, nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak razantní. Bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, ale bude stále spíše pozvolný,“ shrnuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín. 

Naopak se nejvíce propouští v oblasti služeb především v hotelnictví, veřejného stravování, maloobchodu, velkoobchodu a dopravy. V květnu Úřad práce zaregistroval skoro 38 400 nových uchazečů o zaměstnání. Přesto toto číslo nemusí být konečné. 

„Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, analytiky a vývojáře softwaru. Je tedy dost vysoká šance, v případě některých profesí, že propuštění zaměstnanci nastoupí rovnou k novému zaměstnavateli, aniž by se museli evidovat na ÚP ČR jako uchazeči o zaměstnání,“ uvedla Beránková.

Ačkoli několik velkých firem v kraji ohlásilo propouštění, Olomoucký kraj zatím nepatří mezi ty s nejvyšší nezaměstnaností. V Jeseníku dokonce poklesla o 6,1 %

Další články