Zde může být vaše reklama.

Ekologická havárie Neznámá látka zabila tuny ryb. Varování: nevstupujte do Bečvy

Neznámá látka zabila tuny ryb. Varování: nevstupujte do Bečvy

foto: HZS, M. Laštůvka

22. 09. 2020 - 11:00

V neděli odpoledne zasahovali hasiči na řece Bečvě, kam unikla neznámá látka. O události jsme vás informovali už v průběhu zásahu. Přestože stále není jasné, o jakou látku se jedná, má na svědomí už několik tun uhynulých ryb. Radnice okolních měst vyzývají obyvatele, aby nevstupovali do řeky.

"Mrtvá řeka-Bečva.Zatím neznámá látka, podle rybářů možná chlór, zabila desítky tun ryb. Jsou vidět i na břehu.Vyskakovaly z vody, aby se zachránily. K úniku zřejmě došlo u Choryně nedaleko Val. Meziříčí. Bečva je zasažena asi v délce 20-30 kilometrů. Lidé by neměli k vodě chodit," píše na svém twitterovém účtu Martin Laštůvka, redaktor České televize.

Hasiči zasahovali okamžitě, ale jelikož je látka mísitelná s vodou, ponorné stěny nepomohly a látka se dále šířila řekou. Ryby umírají na úseku od Choryně na Vsetínsku přes Teplice až po Hranice. Mezi mrtvými kusy jsou parmy, pstruzi a candáti.

"Dnes pokračujeme v zásahu na Bečvě u Ústí a u Lipníku nad Bečvou. Spolupracujeme s rybáři při odlovu uhynulých ryb. Odebíráme znovu vzorky, během dneška je odešleme do chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Další postup budeme koordinovat s dotčenými úřady a rybáři," informovala v pondělí mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Radnice vyzývají, aby lidé nevstupovali do řeky

Radnice v okolí Bečvy varují své obyvatele, aby do řeky nevstupovali a neodebírali z ní vodu za žádným účelem. „Úředníci jsou v kontaktu se všemi složkami, které budou zasahovat ve chvíli, kdy se neznámá látka dostane po proudu do Přerova,“ řekla pro Českou televizi mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Podle radnice v Hranicích se látka do vody dostala u Choryně. „Nejpostiženější byl úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most. Ke zmírnění následků upouští přehrada Bystřička od nedělních 13:00 více vody, aby došlo ke snížení koncentrace látky, způsobující úhyn. Mimořádnou událostí se zabývají jak odpovědné orgány ve Zlínském kraji, tak Česká inspekce životního prostředí i Městský úřad Hranice.  Vedení města se obrací na obyvatele s výzvou, aby nevstupovali do řeky a aby před vstupem chránili i své psy,“ stojí na stránkách radnice.

Další články