Zde může být vaše reklama.

Položení základů Nová zbrojnice pro hasiče v Kostelci už se staví

Nová zbrojnice pro hasiče v Kostelci už se staví

foto: Olomoucký kraj

25. 02. 2020 - 15:00

Stavba nové hasičské zbrojnice v Kostelci na Hané začala. Stalo se tak v pondělí 24. února, kdy zástupci hasičů a kraje společně symbolicky poklepali na základní kámen. Hasičárna, která už pomalu roste na kraji města, bude stát zhruba 25 milionů korun. 

Hasiči v současné době působí ve zcela nevyhovujících prostorách ve dvoře radnice. Je tam místo jen na to nejzákladnější vybavení a například garáže vůbec neodpovídají jejich potřebám. Jeden ze zásahových vozů kvůli tomu musíme parkovat v pronájmu na nedalekém sídlišti,“ popsal starosta Kostelce na Hané František Horák.

Stavbu zbrojnice podpořilo Ministerstvo vnitra dotací ve výši 4,5 miliónu korun. Zbývající náklady uhradí město ze svého. O dotaci chce požádat také na Olomouckém kraji.

Do přízemí nové zbrojnice, která by měla být dokončena v červnu příštího roku, se vejdou hned tři hasičská auta. Chybět nebude ani zázemí pro sloužící hasiče včetně šaten a sprch. V prvním patře bude zasedací místnost. „Hasiči si díky novému zázemí budou moci dovolit nákup třetího auta, které jim usnadní práci při výjezdech. Zásahů mají ročně v průměru kolem osmdesáti,“ sdělil náměstek hejtmana Ladislav Hynek.

Kraj podporuje dobrovolné hasiče každoročně hned z několika programů. Hasiči si tak mohou sáhnout na peníze, které následně používají na různé akce, soutěže i novou techniku.

Další články