Zde může být vaše reklama.

ZMĚNY PRO CESTUJÍCÍ Nové jízdní řády: posílí spoje do Jeseníků, do Prahy rychleji

Nové jízdní řády: posílí spoje do Jeseníků, do Prahy rychleji

foto: Olomoucký kraj

26. 11. 2023 - 18:36

Nové spěšné vlaky a rozšířené autobusové linky – to jsou hlavní změny v jízdních řádech vlaků a autobusů v Olomouckém kraji, které začnou platit od 11. prosince. Lidem se zjednoduší například cestování ze Šumperska do Olomouce a zpět. Dobrou zprávou je, že v celostátní dopravě se o 10 až 20 minut zkrátí cestování do Prahy, protože končí některé klíčové opravy na hlavním koridoru.

„Změny v jízdních řádech reagují na požadavky cestujících a také na jeden z cílů Olomouckého kraje, kterým je kvalitní a rychlá veřejná doprava,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Co přesně se za dva týdny změní? Tak například v oblasti Šternberska a Uničovska přibudou autobusové linky mezi Uničovem a Litovlí, nové školní spoje pojedou do Šumvaldu a Štěpánova. Další autobusy posílí dopravu do Dolan a Jívové.

Na Šumpersku vyjedou nové spěšné vlaky, které propojí sever regionu s krajským městem. Z Velkých Losin přes Šumperk budou vyjíždět tak, aby byly v Olomouci před půl sedmou a půl osmou ráno, zpět bude nový spěšný vlak vyjíždět v 15:30 hodin.

Co se týká dopravy na hlavním koridoru mezi Ostravou, Olomoucí a Prahou, cestujícím se zkrátí cesta o 10 až 20 minut. „Například Supercity Pendolino zvládne cestu z Prahy do Ostravy za 3hodiny a 3 minuty, Slovácký expres dorazí z Prahy do Olomouce za 2 hodiny 27 minut, což je o 18 minut kratší čas než nyní,“ informovaly na svém webu České dráhy. Zvýší se také počet vlaků mezi Žilinou a Prahou, které mají zastávku v Olomouci.

Všechny plánované změny jízdních řádů bude průběžně přinášet web www.idsok.cz. Aktuální info o celostátní dopravě najdete na webu www.cd.cz

 

Další články