Zde může být vaše reklama.

Obce v kraji už dvacet let neplatí poplatky za místní rozhlas

Obce v kraji už dvacet let neplatí poplatky za místní rozhlas

foto: Blanka Martinovská

22. 01. 2021 - 15:00

Od roku 2001 nemusí obce na územi Olomouckého kraje řešit poplatky za místní rozhlas pro Ochranný svaz autorský (OSA). Poplatek totiž místo nich hradí ze svého rozpočtu přímo Olomoucký kraj. Obce tak ušetří, podle vyjádření Kateřiny Růžičkové z oddělení komunikace OSA jim zároveň ubude složitá administrativa. V letošním roce jde o poplatek v celkové výši 430 tisíc korun, od začátku, kdy Olomoucký kraj poplatek hradí, zaplatil přes osm milionů korun.

Pro obce v regionu je tento postup výhodný. Zatímco kdyby si měly za provoz rozhlasu platit samy, zaplatily by za jednoho obyvatele korunu, kraj v přepočtu na obyvatele platí 70 haléřů.

"Včetně letošní úhrady už takto Olomoucký kraj zaplatil více než 8,5 miliónu korun," prozradila Večerníku Knajblová.

Postup Olomouckého kraje vůči svazu je v republice ojedinělý
 
"OSA má s Olomouckým krajem uzavřenou hromadnou licenční smlouvu. S možností tohoto způsobu licencování hudebních produkcí z obecního rozhlasu jsme v minulosti opakovaně oslovili krajské úřady. Na tuto možnost slyšel Olomoucký kraj, který již několik let za všechny obce v jeho územní působnosti platí autorské odměny za pouštění hudby v obecních rozhlasech," prozradila Růžičková.
 
Růžičková zároveň prozradila, že o tento způsob je mezi obcemi zájem. Dokládá to podle ní také fakt, že OSA v loňském roce uzavřela dohodu se Sdružením místních samospráv, díky které členové této skupiny mohou jednoduše vypořádat autorská práva plynoucí z pořádání kulturních a společenských akcí.
 
"Obce si prostřednictvím SMS ČR zakoupí balíček licencí na daný rok, které mohou využít i příspěvkové organizace s vlastním IČ přímo zřizované obcí nebo spolky s vlastním IČ, které sídlí na území členské obce," vysvětlila Růžičková, jak celý postup funguje.

Další články