Zde může být vaše reklama.

Ochranný svaz autorský dostane od kraje půl milionu korun

Ochranný svaz autorský dostane od kraje půl milionu korun

foto: Pixabay

21. 11. 2019 - 15:00

Stejně jako v předchozích letech i v příštím roce zaplatí hejtmanství všem obcím na území Olomouckého kraje poplatky Ochrannému svazu autorskému (OSA) za hudební produkci v místních rozhlasech. Vesnicím a městům tak odpadnou výdaje i formality spojené s odvody OSA. S touto aktivitou začal kraj v roce 2001 za tehdejšího hejtmana Jana Březiny.

Mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová pro Hanácký Večerník potvrdila, že kraj podobnou aktivitu vyvíjí už od roku 2001, nejedná se tedy o žádnou převratnou novinku.

Kraj za platbu autorských poplatků vydá více než půl miliónu korun. Je to levnější, než kdyby každá vesnice nebo město platilo samostatně. Navíc jim odpadne související administrativa,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Kraj za každého obyvatele platí autorskému svazu jen osmašedesát haléřů. Kdyby obce hradily poplatky samy, stoupla by cena na korunu.

Slova hejtmana upřesnila mluvčí Knajblová. „V roce 2020 kraj zaplatí přesně 518 608,18 koruny. Vždy šlo o zhruba podobnou částku kolem půl miliónu korun," doplnila. Úhradu autorských poplatků už schválila Rada Olomouckého kraje.

OSA byl založen v roce 1919 a sdružuje 8 381 domácích a více než milión zahraničních autorů hudebních a vizuálních děl.

Další články