Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj má schválený rozpočet, se schodkem 441 milionů

Olomoucký kraj má schválený rozpočet, se schodkem 441 milionů
Krajský úřad, ilustrační fotografie.

foto: Archiv HV

13. 12. 2021 - 14:30

Schodek 441 milionů korun. Zastupitelstvo Olomouckého kraje na svém sedmém a posledním zasedání v letošním roce, které probíhá dnes 13. prosince, schválilo rozpočet na příští rok. Ten je opět schodkový, díky úsporám se ale vedení kraje podařilo snížit zadlužení, přesto se v tomto ukazateli kraj i nadále bude pohybovat na chvostu. Podle vyjádření hejtmana a jeho náměstků se šetřilo ve většině oblastí, nejméně se ale úspory dotkly zdravotnictví a sociální oblasti.

"Rozpočet, který jsme prezentovali a byl přijat zastupitelstvem plánujeme primárně jako schodkový. A to se schodkem 441 milionů korun," uvedl k financím kraje hejtman Josef Suchánek (Piráti a Starostové).

Do rozpočtu také v letošním roce zasahuje revolvingový úvěr, na který Olomoucký kraj uzavřel smlouvu v loňském roce. Letos čerpal rozpočet 300 milionů korun, v příštím roce půjde o 500 milionů. I díky tomu dojde k dorovnání schodku. Podle Suchánka to je zejména ve prospěch investic a dotačních titulů.

Rada kraje řešila podle náměstka Ivo Slavotínka (Spojenci pro Olomoucký kraj) rozpočet už od září letošního roku. Snižoval se schodek rozpočtu. A škrtalo se ve všech možných oblastech. Snižování se ale výrazně nedotklo zdravotnictví a sociálních služeb, což Slavotínek ocenil.

Doplnil ho také další z hejtmanových náměstků Dalibor Horák (ODS). "Tak jak je rozpočet nastaven, bylo dosaženo maxima možného za dosažení rozumného kompromisu," uvedl Horák.

Příjmy: 5,9 miliardy - Výdaje: 6,4 miliardy

Vedení kraje na svém tiskovém briefinku k rozpočtu informovalo také o celkových částkách, co se týká příjmové i výdajové složky rozpočtu. Na straně příjmů jde o částku 5,9 miliardy korun, u výdajů pak o částku 6,4 miliardy korun, v obou případech je částka zaokrouhlená.

Co se týče dotací, které kraj využívá jak státní, tak evropské, chce hejtmanství pokračovat v žádání v maximálním možném rozsahu.

V rámci investic jsou na předních místech velké investice do mostů a silnic, ale také do školních zařízení, které kraj spravuje. Pokračovat bude také investice do oprav Červeného kostela, ta bude příští rok stát 90 milionů korun. Investovat se bude také do zdravotnictví a dalších oblastí.

I přes snižování dluhu Olomouckého kraje, který byl v loňském roce 3,25 miliardy a kraj tak byl v tomto ukazateli na chvostu, a teď klesne na 2,71 milardy korun, se bude region pohybovat mezi nejzadluženějšími kraji v republice.

Další články