Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj spustil asistenční centrum pro válečné uprchlíky

Olomoucký kraj spustil asistenční centrum pro válečné uprchlíky

foto: Olkraj.cz

02. 03. 2022 - 09:57

Svou činnost v úterý 1. března ráno zahájilo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Kromě hejtmanství, které centrum zřídilo, jsou do jeho fungování zapojení hasiči, policisté, záchranáři a pracovníci z Ministerstva vnitra a Univerzity Palackého v Olomouci. Cílem informačního a registračního střediska je na jednom místě sdružovat pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

„Všechna opatření se organizovala v rekordně krátkém čase tak, aby asistenční centrum mohlo co nejrychleji začít fungovat. Jeho provoz budeme do optimální úrovně ladit za chodu. Dobrou zprávou je, že lidé, kteří potřebují pomoc, se už teď mohou na centrum obrátit,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Sídlem centra je budova hejtmanství Olomouckého kraje, funguje zde v nepřetržitém režimu 24/7. Pomoc ukrajinským uprchlíkům by měla být rychlá a efektivní.

Už během včerejšího dne centrum přijalo na čtyři desítky Ukrajinců. Těma byla po příjezdu do Olomouce zajištěna potřebná pomoc. A to včetně psychosociální péče. Po celou dobu byli díky spolupráci s Univerzitou Palackého k dispozici překladatelé, jejichž přítomnost usnadnila komunikaci s ukrajinskými uprchlíky.

Lidé, kteří prchají před válkou z Ukrajiny, mají k dispozici také dvě krizové telefonní linky (771 235 570 a 771 235 571). Na nich se dozví všechno potřebné - od informací důležitých k vyřízení víz přes registraci až po adresy míst, kde je pro ně připraveno ubytování. Linky fungují nonstop.

Další články