Zde může být vaše reklama.

Olomoucký kraj zabodoval v odpadech

Olomoucký kraj zabodoval v odpadech

foto: archiv redakce

08. 06. 2022 - 11:20

Známý fakt, že obyvatelé Olomouce a Olomouckého kraje patří k české špičce v třídění odpadů, se znovu potvrdil. Z nejnovějších čísel společnosti EKO-KOM, která se zabývá tříděním, recyklací a využitím odpadů, vyplývá, že obyvatelé regionu vytřídili loni v průměru 90 kilogramů použitých materiálů na hlavu. Za Olomouckým skončily kraje Vysočina, Královéhradecký a Zlínský.

„Chci poděkovat všem obcím a lidem, kteří odpad třídí, a poprosit je, aby ve svém úsilí nepolevovali. Separace odpadu je nutnou podmínkou k jeho recyklaci či jinému využití, což je směr nejen správný, ale po ukončení skládkování i nezbytný,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství.

Lidé v Olomouckém kraji podle aktuálních dat vytřídili minulý rok 89,7 kilogramu papíru, skla, kovu, plastu a nápojových kartonů. Hejtmanství společně s městy a obcemi v regionu pracuje na novém projektu úpravny odpadu. Do dvou let by v Olomouci mělo vyrůst centrum, které bude zpracovávat odpad od všech zapojených měst a obcí. To jim dá jistotu, že budou mít kam dávat odpad i po zákazu skládkování.

Kladný vztah k separaci odpadů mají lidé z Hané a Jeseníků dlouhodobý a v národních žebříčcích se tradičně umisťují na nejvyšších příčkách. V rámci kraje pak hraje prim Olomouc, která loni na podzim zvítězila v soutěži O keramickou popelnici v tříděni použitých materiálů ve městech nad 15000 obyvatel. V posledních letech se město zaměřilo zejména na lepší třídění kovu a elektroodpadu.

Další články