Zde může být vaše reklama.

Jsou s nimi problémy Olomoučtí bezdomovci migrují do Jeseníku

Olomoučtí bezdomovci migrují do Jeseníku

08. 07. 2019 - 10:00

Povyk, opilci, nepořádek. Tak to bohužel vypadá u ptačí voliéry na náměstí Svobody, kde se pravidelně scházejí lidé bez domova. Přítrž tomu chce učinit vedení města Jeseníku, které včera právě zde jednalo se zástupci Policie ČR, městské policie včetně asistentů prevence kriminality a organizace Darmoděj poskytující komplexní zdravotní a sociální služby na Jesenicku.

„Domluvili jsme se na vzájemné součinnosti. Cílem je odstranit z města nežádoucí jevy, které jsou spojeny s bezdomovectvím. Tito jedinci popíjejí alkohol na veřejnosti, dělají nepořádek, obnažují se, a tím vším budí veřejné pohoršení. A to nejen v očích našich občanů, ale i turistů či lázeňských hostů,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová. Vypořádat se s tímto problémem však v dnešních podmínkách legislativy není vůbec snadné, dříve totiž na bezdomovce platilo vykázání z města. „To však bylo na zásah paní ombudsmanky zrušeno s tím, že lidé mají právo, volně řečeno, zdržovat se kdekoliv na veřejných místech,“ vysvětlila Zdeňka Blišťanová. Přitom tento nástroj město v minulosti hojně využívalo, neboť většinu bezdomovců tvořili lidé, kteří nebyli občané Jeseníku, ale z okolí. Tak je tomu i v současnosti, proto chce Jeseník otevřít toto téma na nejbližším zasedání Svazu měst a obcí Jesenicka.

Velká část jsou bezdomovci z Olomouce. Po opuštění záchytky odjíždějí na sever

Také udělení pokut obvykle nic neřeší, bezdomovci je nemají z čeho zaplatit. Další problém pak představuje vzdálenost Jeseníku od Olomouce, kde funguje takzvaná záchytka. Převoz tam i zpět s vyřízením nezbytných formalit zabere dvoučlenné hlídce republikové policie až 5 hodin času. Tito policisté pak samozřejmě chybí v terénu. „Proto chceme o tomto problému jednat s hejtmanem Olomouckého kraje, zda by nebylo možné zřídit záchytku také v našem regionu,“ dodala starostka Jeseníku. Jak upozornil ředitel městské policie Radek Sedlář, problém s popíjením alkoholu bohužel nevědomky podporují i sami občané, kteří dávají bezdomovcům nějakou tu korunu v dobré víře na jídlo, přitom si za vyžebrané peníze koupí alkohol. Míst, kde se bezdomovci zdržují, je v Jeseníku několik. Další velmi problémová lokalita je poblíž autobusového nádraží. „Není to dobrá vizitka města, a tu musíme změnit. Během tohoto měsíce se proto na tyto lokality zaměříme. Není možné, aby několik jedinců znepříjemňovalo život občanům a návštěvníkům celého města,“ uzavřela starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Další články