Zde může být vaše reklama.

ON-LINE: Výsledky voleb do zastupitelstva v Olomouckém kraji

ON-LINE: Výsledky voleb do zastupitelstva v Olomouckém kraji
Volební místnost na ZŠ 8. května v centru hanácké metropole.

foto: Lukáš Blokša

03. 10. 2020 - 14:00

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO/ Ve čtrnáct hodin se po celém Olomouckém kraji uzavřely volební místnosti, ve kterých obyvatelé mohli hlasovat pro svého favorita v rámci voleb do krajských zastupitelstev. V Olomouckém kraji se jedná o celkem 55 míst. O ty svádí boj celkem 15 subjektů, vítězství a křeslo hejtmana obhajuje vládní Hnutí ANO a Ladislav Okleštěk.

Letošní kampaň podle oslovených lídrů? Kratší, koncentrovanější, pozitivní

Hanácký Večerník ještě před uzavřením volebních místností oslovil tří lídry z 15 kandidujících uskupení, hejtmana Ladislava Oklešťka za ANO, Josefa Suchánka za koalici Pirátů a Starostů, a také Mariana Jurečku, který kandiduje jako jednička za společnou kandidátku čtyř stran pod značkou Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, aby zhodnotili letošní kampaň. Poslední jmenovaný nám do 14. hodiny na otázku neodpověděl, jeho reakci vám přineseme později.

"Kampaň byla do značné míry formována první vlnou koronavirové krize. Byla jiná, více on-line, 'tradiční' offline fáze byla z počátku opatrnější a její finální část byla kratší a koncentrovanější. Podle slov mého kolegy měla ve svém kontaktním závěru více energie a náboje, než před 4 lety. Myslím, že jsme do ní v barvách koalice Piráti a Starostové dali maximum. V každém případě jsme ji vedli jako vždy slušně a férově," zhodnotil průběh kampaně Suchánek, kandidát na hejtmana za Piráty a Starosty.

"Před začátkem volební kampaně jsme si dali předsevzetí, že povedeme kampaň čistou, pozitivní a slušnou. Jsem hrdý, že jsme slib dodrželi, a to navzdory všem lřím a uměle vytvořeným kauzám, které v kampani proti nám používali někteří političtí konkurenti," napsal na dotaz Večerníku v sms zprávě hejtman Okleštěk.

ON-LINE reportáž

17:46 V rámci krajských voleb je sečteno 99,25 procenta hlasů, volební účast 37,26 procenta. ANO má průběžně 18 mandátů, Piráti a Starostové 13 mandátů, Spojenci 12 mandátů, ODS 7 mandátů, SPD 5, KSČM, ČSSD i Trikolora v současné době těsně pod pěti, ostatní strany pod jedno procento.

17:06 Nezapomínáme ani na první kolo senátních voleb. V obvodu číslo 66 Marek Ošťádal, kandidát STAN se 25,6 procenta, následuje současný náměstek hejtmana Jan Zahradníček za ANO, s 22,51 procenta. V obvodu číslo Jitka Seitlová z KDU-ČSL s 27,27 procenta před Petrem Vránou se 20,69 procenta. V rámci krajských voleb je sečteno 92,82 procenta hlasů, volební účast 36,89 procenta. ANO má průběžně 18 mandátů, Piráti a Starostové 13 mandátů, Spojenci 12 mandátů, ODS 7 mandátů, SPD 5, KSČM, ČSSD i Trikolora v současné době těsně pod pěti, ostatní strany pod jedno procento.

17:00 Třetí na pásce je momentálně Marian Jurečka a kandidátka Spojenců. Podle kandidáta na hejtmana je důležité, aby na vedení kraje přišla pozitivní změna, se současným počtem mandátů by byl spokojený.

16:46 Na druhém místě jsou v současné době Piráti a Starostové se ziskem 13 mandátů. Jak to vnímá kandidát na hejtmana Josef Suchánek?

"Mohlo by to dopadnout lépe, ale sledujeme to optimisticky. Čekáme ještě i na silnější obvody, kde si věříme. Sledujeme výsledky našich potenciálních partnerů, a to už je velmi zajímavé," řekl Večerníku Suchánek. Ohledně otázky na partnery řekl, že vyjednávání o tom, jak by mohla koalice po volbách vypadat, neprobíhají, přesto uvedl, že první volbou v případě povolebních vyjednávání budou Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj.

16:38 Sečteno 76,63 procent hlasů, volební účast 36,80 procent. ANO průběžně 19 mandátů, Piráti a Starostové 13 mandátů, Spojenci 12 mandátů, ODS 6 mandátů, SPD 5, KSČM, ČSSD i Trikolora v současné době těsně pod pěti, ostatní strany pod jedno procento.

16:10 Hnutí ANO v Olomouckém kraji má štáb v Hotelu Flora, kde jsme zastihli současného hejtmana Oklešťka, který poskytl komentář k současnému výsledku voleb, kdy jeho strana na mandáty posiluje.

"Já jsem rád, že je tento trend. Zatím je to ale velice předčasné. Budu rád za volební vítězství a za to, kdyby se nám podařila sestavit koalice," řékl Okleštěk. Na otázku, zda a s kým bude jednat o koalici, případně jestli je už něco předdomluvené reagoval, že ne, ale jednat bude s každým kromě lídra Spojenců, který podle něj už před volbami vyhlásil, že s ANO ne. Jak vnímá to, že pro ANO to vypadá, že dostane o dva mandáty více, než mělo po minulých volbách?

"Neznám politika, který by byl zklamaný, že má více mandátů," řekl.

15:56 Sečteno 41 procent hlasů. ANO průběžně 18 mandátů, Piráti a Starostové 12 mandátů, Spojenci 11 mandátů, ODS 6 mandátů, SPD 5, KSČM 3 mandáty, ČSSD i Trikolora v současné době těsně pod pěti a čtyřmi procenty, ostatní strany pod jedno procento.

15:38 Sečteno je 22,94 procenta hlasů. ANO má průběžně 18 mandátů, Piráti a Starostové 12 mandátů, Spojenci 11 mandátů, ODS 6, SPD 5 mandátů, KSČM 3 mandáty, ČSSD i Trikolora v současné době těsně pod čtyřmi procenty, ostatní strany pod jedno procento.

15:24 Po sečtení 14,36 procenta hlasů vede i nadále Hnutí ANO, které by získalo 18 mandátů. 12 mandátů by měla koalice Pirátů a Starostů, spolu se Spojenci pro Olomoucký kraj. Do zastupitelstva by se dostaly další čtyři strany, ODS s pěti mandáty, SPD s pěti mandáty a Komunisté se třemi mandáty. ČSSD i Trikoĺóra jsou momentálně pod pěti procenty.

15:00 V současné chvíli by v zastupitelstvu Olomouckého kraje usedlo pět politických stran a subjektů. Hnutí ANO by po sečtení 2,25 procenta hlasů získalo 17 mandátů, Piráti a STAN, ale také Spojenci pro Olomoucký kraj po deseti mandátech. Po čtyřech mandátech by měla ODS, KSČM, SPD. Tři mandáty a těsné proniknutí do zastupitelstva se třemi zástupci by měla Trikolóra a také ČSSD s Patrioty.

14:52 V současné chvíli je v Olomouckém kraji sečteno 0,64 procent hlasů. První je na pásce Hnutí ANO se 25,74 procenty, druzí Piráti a Starostové mají 19,16 procent hlasů. Dále jsou zde Komunisté s 12,57 procenty hlasů, na čtvrtém místě v současné chvíli SPD, kde je přes jedenáct procent. Přes deset hlasů má také koalice Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj. Přes pět procent se dostala také ODS a koalice ČSSD a Patriotů Olomouckého kraje. Těsně pod pěti procenty je pak Trikolóra.

14:00 Po celém Olomouckém kraji se právě uzavřely volební místnosti, začíná sčítání hlasů. Oslovili jsme zapisovatelky ve třech olomouckých volebních mísnostech s prosbou o odhad volební účasti v jejich rajónu.

"Odhadem se k nám dostavilo 260 voličů, což by mělo odpovídat zhruba asi 44 procentům," prozradila zapisovatelka ze ZŠ Zeyerova Martina Ostrá. V ZŠ Mozartova zapisovala Markéta Šnoblová: "Máme pětačtyřicetiprocentní účast, ze 1136 oprávněných voličů přišlo 510." Volební účast v okrsku ZŠ 8. května je podle zapisovatelky Beatrice Staniczkové 43 procent. 

Článek pro vás pravidelně aktualizujeme

Zdroj informací: ČT24, Český statistický úřad, Hanácký Večerník

Další články