Zde může být vaše reklama.

Orná půda u Hněvotína se zabírat nebude! Kraj odvolání nepodá

Orná půda u Hněvotína se zabírat nebude! Kraj odvolání nepodá

foto: Hněvotín.cz

08. 03. 2021 - 14:49

Před měsícem zrušil olomoucký krajský soud část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje. Zrušená část umožnovala zábor 44 hektarů kvalitní orné půdy u Hněvotína, na které mělo vzniknout velké biomedicínské a biotechnologické centrum. Soud v tomto případě vyhověl správní žalobě, kterou podala obec Hněvotín. Tisková mluvčí Olomouckého kraje dnes informovala o tom, že se kraj proti žalobě odvolávat nebude, což znamená, že nové velké haly na kvalitní orné půdě u Hněvotína nevzniknou. Starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák má z kroku nového krajského vedení radost, zároveň však dodává, že pokud bude případně zájem o nějakou menší plochu, jsou zástupci obce připravení sednout si k jednacímu stolu.

"Hejtmanství nepodá kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, který zrušil část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje," prozradila mluvčí kraje Knajblová.

To, že se Olomoucký kraj neodvolá, znamená, že příprava na zábor 44 hektarů vysoce kvalitní orné půdy u Hněvotína skončila. 

„Jednalo se o zábor nejkvalitnější půdy o rozloze zhruba šedesáti fotbalových hřišť. S rozhodnutím soudu proto Olomoucký kraj souhlasí a nebude proti němu podnikat žádné právní kroky,“ uvedl Jan Šafařík (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj), náměstek hejtmana pro regionální rozvoj. Právě jeho strana a také Piráti a Starostové, kteří mají v kraji hejtmana, měli zrušení záboru ve svém předvolebním programu.

Nové krajské vedení tak mělo na situaci opačný pohled, než předchozí, které pod vedením hnutí ANO v roce 2019 o záboru rozhodlo. Rozhodnutí Olomouckého kraje neodvolat se proti rozsudku krajského soudu kvitoval i starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.

„Krajský soud rozhodl v náš prospěch, za což jsme rádi. Teď jsme čekali, jak to dopadne na Kraji, ale jak panu hejtmanovi, tak dalším zástupcům současné koalice se zábor zemědělské půdy nelíbil. Takže pokud se nebudou odvolávat, tak jsem za to rád," řekl Večerníku Dvořák.

Menší park? Jsme připraveni sednout k jednacímu stolu, říká starosta Hněvotína

Jednání však podle starosty Hněvotína proběhlo tolik, že pokud by v budoucnu byla potřeba vybudovat menší park, například do čtyř hektarů, tak jak je tomu v zahraničí, jsou zástupci obce připravení sednout si k jednacímu stolu.

"Ale nechceme, aby se haly, které nebudou mít využití a stanou se z nich skladové nebo výrobní haly, případně ubytovny, posunuly blíž k Hněvotínu," dodal Dvořák.

 

Další články