Zde může být vaše reklama.

Osudy pamětníků války a komunismu představuje kryt civilní obrany

Osudy pamětníků války a komunismu představuje kryt civilní obrany

foto: Paměť národa

28. 03. 2022 - 07:13

Bývalý kryt civilní obrany z poloviny 50. let minulého století, nacházející se v Bezručových sadech v Olomouci, ožil. Institut Paměti národa prostoru vdechl nový život zahájením výstavy Odkryté příběhy 20. století. Vernisáž proběhla ve středu 22. března.

Během návštěvy bývalého protiatomového bunkru se mohou návštěvníci seznámit s osudy pěti pamětníků války a komunismu, kteří pocházejí z Olomouckého kraje. V centrální části bude možné v ucelených sekvencích zhlédnout průřez toho nejzajímavějšího z celé sbírky Paměti národa, výstavu doplňují velkoformátové projekce archivních fotografií obohacené originálním zvukovým designem.

Krajské muzeum spadající pod Institut Paměti národa olomoucké pobočky společnosti Post Bellum má být podle plánů otevřená do konce června během všech střed, pátků a sobot mezi 14. a 18. hodinou. 

Krajské muzeum Institut Paměti národa olomoucké pobočky společnosti Post Bellum bude otevřeno do konce června ve středy, pátky a soboty v čase od 14 do 18 hodin.

Na webu Paměti národa je zveřejněný také popis krytu: "Olomoucký Institut Paměti národa sídlí v bývalém krytu v Bezručových sadech, který vznikl v polovině 50. let 20. století jako velitelství štábu civilní obrany. Podzemní prostory zasahují do městských hradeb, kryt má dvě patra a je rozdělen na 39 místností. Ponuré a chladné zdi krytu budou vhodným místem pro vyprávění příběhů 20. století z Olomouckého kraje. Tento neobyčejný prostor vyžaduje citlivé úpravy, proto jsme se rozhodli do jeho interiéru zasahovat co nejméně."

Další články