Zde může být vaše reklama.

Policejní kontrola Páka na motorkáře? Na Sedle chystají úsekové měření rychlosti

Páka na motorkáře? Na Sedle chystají úsekové měření rychlosti
Dopravně bezpečnostní akce na Červenohorském sedle, červenec 2021.

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

06. 08. 2021 - 12:00

Život lidem v okolí silnice přes Červenohorské sedlo už několik let znepříjemňuje rychlá a riskantní jízda a burácení motorek do horské krajiny široko daleko. Problémy s motorkáři trápí Červenohorské sedlo od opravy silnice v roce 2017. V poslední době to ale vypadá, že by se přece jen mohlo na Sedle začít jezdit bezpečněji. Na místě se chystá projekt pro úsekové měření rychlosti.

Zatím poslední krok k řešení celé situaci udělali v polovině července radní ze Šumperka, ti totiž schválili rozšíření agendy dopravních přestupků o úsekové měření rychlosti na silnicích první třídy na Šumpersku. A to s platností od ledna 2022. Jejich krok potvrdil mluvčí krajského pobočky ŘSD Miroslav Mazal.

"Co se týče měření na silnici I/44, tak vedení Šumperka schválilo poskytnutí personálního i technického zabezpečení přestupkové agendy v rámci měření rychlosti v úseku Kouty nad Desnou – Červenohorské sedlo. Podobně souhlasně se vyjádřil úřad v Jeseníku, který spravuje úsek mezi ČHS a Bělou pod Pradědem. Další podrobnosti se teprve připravují," napsal na dotaz Večerníku Mazal.

O úsek se velmi často stará také policie, která v místě pravidelně provádí dopravně bezpečnostní akce. Ta zatím poslední proběhla v sobotu 17. července.

"Kromě policistů se na akci podíleli také celníci, technici ze stanice technické kontroly v Jeseníku, ale i zástupce BESIP, jsme zkontrolovali na 140 vozidel, z toho ve 42 případech se jednalo o motocyklisty," uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Společně s dopravními policisty na Červenohorském sedle působila také policejní preventistka a Miroslav Charouz – krajský koordinátor BESIP, kteří v rámci aktuálně probíhající dopravně preventivní kampaně s názvem Zpomal, dokud není skutečně pozdě, upozorňovali oslovené řidiče na úskalí a následky jízdy nepřiměřenou rychlostí. 

Úsek o délce osmi kilometrů mezi Červenohorským sedlem a Kouty nad Desnou se stal problematickým v létě 2017, kdy se po rekonstrukci za čtvrt miliardy otevřel. Práce tehdy zahrnovaly mimo jiné rozšíření silnice a položení nového povrchu.

Od té doby někteří motorkáři úsek využívají k testování limitů svých strojů, velmi často si riskantní jízdu také natáčí. Kromě Čechů se zde předvádí také Poláci. Kromě kvalitního povrchu je pak láká i třináct začátek, které v úseku jsou.

Další články