Zde může být vaše reklama.

Podpis memoranda Piráti a STAN, Spojenci a ODS složili koalici, hejtmanem Suchánek

Piráti a STAN, Spojenci a ODS složili koalici, hejtmanem Suchánek

foto: Lukáš Blokša

12. 10. 2020 - 17:20

Dnes v 17 hodin v regionální kanceláři lidovců podepsali zástupci Pirátu a Starostů, Spojenců a ODS memorandum o koaliční spolupráci těchto tří stran v zastupitelstvu Olomouckého kraje. Koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 32 křesel. Hejtmanem by se podle dohody měl stát Josef Suchánek. Jasno už strany mají také o tom, jak si rozdělí místa v radě.

"Stalo se to, co jsme avizovali včera večer. Text memoranda jsme probrali na svých nadřízených orgánech. Dnes jsme se sešli, abychom si potvrdili, že je text potvrzen. Budeme pokračovat v dalších jednáních na toto téma," okomentoval podpis memoranda Josef Suchánek (STAN).

"V memorandu jsme deklarovali vůli se v příštích čtyřech letech podílet na správě Olomouckého kraje v rámci společné koalice," řekl na jednání Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Doufáme, že nová koalice bude vládnout tak, aby to bylo ku prospěchu Olomouckému kraji," uvedl Horák (ODS).

Jasno už je také o tom, jak bude vypadat krajská rada. Piráti a STAN budou mít kromě Suchánka tři radní, Spojenci čtyři a ODS tři plus jednoho uvolněného zastupitele.

Jednání o nové krajské koalici, která byla stvrzena dnešním podpisem, tak trvalo něco málo přes týden, výsledky voleb byly známé minulý týden v sobotu, 3. října. Vyhrálo ANO s osmnácti mandáty, druzí skončili Piráti se Starosty se ziskem 13 mandátů, na třetím místě byla koalice Spojenců s 12 křesly, do zastupitelstva se dostali také občanští demokraté, kteří obsadili 7 křesel a SPD se sedmi mandáty.

Podpis memoranda zároveň znamená, že do opozici na kraji zamíří hnutí ANO, které mělo poslední čtyři roky hejtmana a SPD.

Další články