Zde může být vaše reklama.

Pirátka Dvořáková Kocourková: Kraj nebyl na krizi připravený

Pirátka Dvořáková Kocourková: Kraj nebyl na krizi připravený
Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje za Piráty a STAN.

foto: Pavel Jedlička

11. 12. 2020 - 06:00

Olomoucký kraj má po čtyřech letech vlády hnutí ANO vedení nové. Koalici společně utvořili Piráti se Starosty, Spojenci a ODS. Nová koalice přebírá krajskou agendu v době, kdy světem hýbe pandemie koronaviru, která vysává finanční prostředky ze všech sfér. Zároveň má krajský úřad velký dluh, finance tak nejsou v nejlepší kondici. Nové vedení kraje tak bude muset šetřit. Na téma financí, rozpočtu, dluhů i krajské propagace jsme si povídali s radní za Piráty a Starosty Zdeňkou Dvořákovou Kocourkovou, která má na starosti investice, evropské projekty, transparenci, IT a Smart region.

HV: Olomoucký kraj je na tom s rozpočtem a financemi obecně špatně. Jak se v takovém stavu přebírá vedení kraje?
Kraj jsme převzali ve velmi špatné finanční kondici, kdy jde o nejvíce zadlužený kraj ze všech v republice. Na aktuálním ekonomickém stavu našeho kraje je znát, že se zde v minulých letech nehospodařilo příliš šetrně a s rozmyslem. Olomoucký kraj jsme převzali absolutně nepřipravený na jakoukoliv krizi. Ideální by bylo, kdyby měl kraj vytvořené finanční rezervy, s kterými bychom kritické koronavirové období překlenuli mnohem snáze. Takové rezervy má vytvořen například sousední Zlínský kraj. Bohužel, toto není náš případ. 

HV: Špatný rozpočet a dluhy znamenají šetření. Kde všude by chtěla nová krajská koalice šetřit?
Není otázka, kde bychom šetřit chtěli. Spíše je otázkou, kde jsme nuceni ušetřit. Ačkoliv jsme ve funkci teprve od 30. října 2020, podařilo se nám v kraji najít úspory už i v provozních výdajích na tento rok. Největší škrty ale samozřejmě dopadnou do roku 2021. Při přípravě rozpočtu na příští rok jsme byli nuceni přesunout investice v celkové hodnotě 500 milionů Kč pod čáru. V roce 2021 na ně prostě kraj nebude mít finanční zdroje. Kraje i obce přišly vlivem koronavirových opatření vlády o obrovské příjmy do rozpočtů. V případě Olomouckého kraje se v tuto chvíli jedná o 500 milionů Kč. Pokud vejde v platnost i zákon o zrušení superhrubé mzdy, tak bude propad příjmů do našeho rozpočtu dalších 770 milionů Kč. Jestliže se naše vláda umoudří, a stát vyplatí krajům a obcím nakonec nějaké kompenzace, pak budeme schopni některé z odložených investic postupně vracet zpět do rozpočtu. I v provozních výdajích na příští rok jsme museli přijmout úsporná opatření, konkrétně v rozpočtu na rok 2021 navrhujeme úspory ve výši 130 milionů Kč na straně odborů kraje a 270 milionů Kč v položce krajských dotacích.
 
HV: Začali jste už třeba tím, že jste zrušili odběr tištěných novin i smlouvy o propagaci kraje v médiích. Jak chcete do budoucna kraj propagovat v tomto směru?
Ano, to je pravda. Od prvního pracovního dne mně i kolegům na stůl v kanceláři chodilo hned několik výtisku denního tisku, které si objednávali naši předchůdci. Vzhledem k problémům, které kraj aktuálně tíží, jsme vyhodnotili tištěné noviny za něco snadno zbytného. Myslím si, že nikdo z nás na tom není finančně tak špatně, aby si noviny nemohl koupit sám ze svého. Co se týče dlouhodobých smluv na propagaci kraje, tak ty byly uzavřeny, dle mého názoru za velmi nevýhodných podmínek pro kraj. Zde byla bohužel mimo jiné ujednána i výpovědní lhůta v délce 6 měsíců, takže ukončování spolupráce ještě půl roku potrvá. Jsem si jistá, že najdeme efektivnější způsob, za co vynaložit svěřené veřejné prostředky.

HV: Nebojíte se, že když kraj zruší opravdu všechny smlouvy a formy propagace přes další subjekty, přestane být vidět a mohlo by mu to spíše uškodit?
Osobně nepovažuji za důležité propagovat kraj jako instituci. Investovat bychom měli v budoucnu spíše do propagace konkrétních regionů či projektů. Těm bychom měli pomáhat s osvětou, s cílem podpořit například cestovní ruch v dané oblasti a tím danou oblast ekonomicky posílit do budoucna. Mám dojem, že dříve se peníze utápěly spíše v propagaci konkrétních politiků a politických stran, v čemž nehodláme pokračovat. Podle mě má větší smysl propagovat směrem k veřejnosti například projekt na snižování zátěže pro životní prostředí, než umisťovat logo kraje na zimním stadionu nebo tenisovém kurtu. Nemyslím si, že logo na sportovním utkání Olomouckému kraji přinese více budoucích výhod, než třeba článek o skvělých turistických možnostech na Hané nebo v Jeseníkách v časopise pro milovníky cestování.
 
HV: V rámci šetření přišla řada na vypovězení smlouvy společnosti TK Plus od Miroslava Černoška. Co bude dál? Bude kraj rušit plesy a další podobné akce, které v minulosti stály dost peněz?
Ano. Už s ohledem na koronavirovou pandemii jsme se rozhodli zrušit ples Olomouckého kraje, plánovaný na březen 2021. Bohužel i zde byla smlouva nastavena pro Olomoucký kraj tak nevýhodně, že sankce za odstoupení od smlouvy činí 300 tisíc korun. Kdyby se ples uskutečnil, přišlo by to Olomoucký kraj na neuvěřitelných 2,1 milionu korun. Takové plýtvání veřejných prostředků bude pod našim vedením nepřípustné. Vzhledem k tomu, jak zadlužený náš kraj je, si nic podobného ani nemůže dovolit. Pokud by měl kdokoliv takto zadlužený rodinný rozpočet, jistě by se také dobrovolně zřekl podobných kratochvílí.

HV: Šetření se nejspíš dotkne velké spousty věcí v rámci krajského úřadu i Olomouckého kraje jako takového. Kde by naopak podle vás vedení kraje šetřit nemělo a nebude?
Pro mě je největší nepříjemností, když musíme hledat úspory i v investicích, které by do kraje přinesly další významné finanční zdroje v podobě evropských dotací. Každý takový projekt musí kraj ve většině případů celý předfinancovat a dotační peníze obdrží až následně, tzv. po realizaci. Jedná se o projekty, které třeba z 85 % lze financovat z evropských zdrojů a pouze z 15 % vyžadují finanční zdroje kraje. Osobně se budu snažit každý takový smysluplný projekt zrealizovat i za cenu toho, že si na něj kraj bude muset dočasně půjčit formou revolvingového úvěru, který bezprostředně po přijetí dotace zase splatí.

Další články