Zde může být vaše reklama.

Plumlovská přehrada po rekonstrukci zvládne tisíciletou povodeň

Plumlovská přehrada po rekonstrukci zvládne tisíciletou povodeň
Vodní nádrž na Plumlově.

foto: Archiv PM

23. 02. 2021 - 13:18

Povodí Moravy v březnu začne s další etapou rekonstrukce na vodní nádrži Plumlov. Přehrada se dočká úprav a modernizace tak, aby splňovala nové požadavky na zabezpečení vodních děl. Dělníci budou na modernizaci pracovat rok a půl. Jakmile s pracemi skončí, měla by přehrada zvládnout i nápor desetitisícileté povodně. Podle mluvčího Povodí Moravy by chystané práce neměly narušit průběh rekreační sezóny na vodě.

Co všechno plumlovskou přehradu čeká?

Práce se budou týkat bezpečnostního přelivu, vývaru a také zpevnění pravého břehu. 

Půjde o kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pomístní opravu pravobřežního opevnění. Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po 80 letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce začnou v březnu a potrvají do podzimu příštího roku. Naváží na první etapu modernizace, která proběhla mezi lety 2012 až 2013.

Vyžádají si pouze částečné snížení hladiny. To je však nezbytné i pro plánované práce na přemostění přítoku do vodní nádrže, po němž má vést nová cyklostezka, kterou připravuje město Plumlov. Koordinace obou akcí umožní jejich realizaci v rámci jedné manipulace s hladinou. Rekreaci na nádrži nebude v průběhu prací nic bránit.

Harmonogram prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Navíc jsme snižování hladiny upravovali tak, abychom vyšli vstříc městu Plumlov při dokončení cyklostezky, kvůli kterému je nutné hladinu také snížit.  Nádrž nebudeme vypouštět, hladinu pouze snížíme,“ popisuje investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Další články