Zde může být vaše reklama.

Pod Kosířem vzniknou termály, díky stanici na bioplyn

Pod Kosířem vzniknou termály, díky stanici na bioplyn

foto: Pixabay

15. 04. 2021 - 08:46

Biologicky rozložitelný odpad budou ve Slatinicích na Olomoucku používat k ohřevu vody v nově plánovaných termálech. Záměr na jejich vznik potvrdil Večerníku starosta obce Ondřej Mikmek. Ten také řekl, že by obec v tomto případě s vodní plochou nahrazovala lázně, kde s něčím podobným nepočítají.

Potřebnou teplou vodu by obec získávala v bioplynové stanici. V zimě by pak teplem zásobovala obecní budovy a v létě vyhřívala vodu v koupacích biotopech, které mají vzniknout přímo ve Slatinicích i v místní části Lípy.

„Bioodpadem nás zásobují jak naši občané, tak i okolní vesnice a supermarkety. Vznikající bioplyn bychom následně spalovali a díky tomu získávali elektrickou energii a teplo. To by se v zimě využilo při vytápění obecních budov, v létě bychom pak mohli vyhřívat nově vzniklé vodní plochy,“ uvedl po telefonu starosta Mikmek.

V příjemně teplé vodě by se tam lidé mohli koupat od června až do září.

„V obci by díky tomu vznikly naše vlastní, v uvozovkách, termály. Jedny menší přímo ve Slatinicích, větší pak poblíž sportovního areálu ve směru na Lutín. Bioplynová stanice by měla vzniknout v místní průmyslové zóně. A jeden biotop pak v Lípách,“ doplnil Mikmek. 

Že nejde jen o plané sliby, dokazuje obecní spolupráce s odborníky a hledání možného řešení po technické stránce. Starosta obce ale upozorňuje, že jsou i nadále na začátku. Hotová je studie, všechno je konzultováno s odborníky. Obec chce podle Mikmeka celý plán zkombinovat také s fotovoltaikou tak, aby se tím zbytečně nezabírala orná půda.

Další články