Zde může být vaše reklama.

FANTASTICKÝ STREETART Pod mostem u Zvole vás překvapí divoká zvířata

Pod mostem u Zvole vás překvapí divoká zvířata

foto: Archiv

04. 12. 2023 - 16:04

Zvole/Vlachov – Asi byste na první dobrou nečekali, že pod mostem na místní cestě u Vlachova nedaleko Zábřehu objevíte špičková díla streetartového umělce Michala Filáka (alias Proroka), jehož tvorbu najdete spíš v krajských městech nebo v Praze. Filák přijal nabídku radnice v Lukavici, která chtěla nudné místo pod mostem změnit, a namaloval na betonovou konstrukci věrné obrazy divokých zvířat.

„S nápadem přišel Lukavický okrašlovací spolek, který Proroka oslovil, my jsme za dílo zaplatili 85.000 korun,“ řekl Hanáckému večerníku Vladimír Velický, starosta Lukavice, pod kterou Vlachov spadá. Most leží na rychlostní komunikaci mezi Mohelnicí a Zábřehem a pod ním vede cesta do oblíbeného Vlachovského dolu, kam rádi chodí na výlety a procházky místní i přespolní. Podle starosty jsou lidé z velkoplošných maleb nadšení.

Netradiční umělecké dílo vzniklo na majetku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Společnost takovéto aktivity vítá a určitě jim nechce bránit ani do budoucna. „Projekt ukázal možnost osvěžení pohledových ploch železobetonových dopravních staveb,“ uvedl mluvčí ředitelství Miroslav Mazal.

Kladný ohlas na nezvyklé dílo povzbudil místní samosprávu natolik, že v příštím roce by chtěla nechat zkrášlit i protější stranu mostní konstrukce. „Chceme oslovit ŘSD a případně i místní obyvatele. Uvažujeme o veřejné sbírce,“ dodal starosta.

Další články