Zde může být vaše reklama.

Policie obvinila starostu Kroměříže Němce. O co jde?

Policie obvinila starostu Kroměříže Němce. O co jde?

foto: ANO 2011

13. 10. 2019 - 20:00

Starosta Kroměříže je obviněn. Policie jej před časem začala vyšetřovat v souvislosti s trestnou činnosti, které se měl podle uherskohradišťského policisty Václava Veselého dopustit při zadávání právních služeb souvisejících se společností Vodovody a kanalizace Kroměříž.

„Kauza Kroměříž vstoupí do právních dějin jako další exemplární případ nezákonné a nedůvodné kriminalizace komunálního politika, který jednal ve prospěch občanů Kroměříže i okolních obcí s cílem ochránit pro ně vodárenskou společnost před hrozící privatizací,“ uvedla advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která město ve věci od počátku zastupuje. 

Za starostou stojí místní politikové, kromě dnešního předsedy Sněmovn Vondráčka
Za správný označili postup starosty Němce kolegové z radnice i Pirátská strana. „Za panem starostou stojíme. Uzavření akcionářské dohody ve VaK považujeme za správný krok, který občanům přinesl prospěch,“ shodli se místostarostové Daniela Hebnarová, Vít Peštuka, Karel Holík a Vratislav Krejčíř.

Dohodu, která pochází z roku 2016, naopak tehdy nepodpořil kroměřížský zastupitel a dnešní předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, ještě spolu s Liborem Kalouskem, oba za Hnutí ANO. Jediní tito dva politikové se tehdy postavili proti, a to za situace, kdy se Vondráček snažil přivést do VaKu společnost českou infrastrukturní. Kroměřížská radnice k celé situaci vydala obsáhlou tiskovou zprávu, podle které “Vondráček dokonce na radu města přivedl Milana Fritze, bývalého radního Holešova za hnutí ANO a předsedu představenstva společnosti Česká infrastrukturní, která se snažila ve VaK získat majoritu. Když se jí to nepodařilo, nabízela odkup výkonu svých akcionářských práv za desítky milionů korun Kroměříži. Město odmítlo a místo toho uzavřelo akcionářskou dohodu.”

Nejde jen o spor o vodárny. Město Kroměříž dostalo opatrovníka!
Celý postup vyšetřování nicméně budí pochybnosti, protože státní zastupitelství aktuálně vydalo usnesení, ve kterém ustanovuje městu v dané věci opatrovníka, což znamená, že Zwyrtek Hamplová by nemohla město v pozici poškozeného zastupovat. „Odebrat městu právo na samosprávu, a svěřit ji do rukou jednoho z advokátů, aby ten rozhodoval za řádně zvolené zastupitele, nemůže v této zemi nikdo, tedy ani státní zástupce. Půjdeme s daným usnesením k Ústavnímu soudu, protože dané rozhodnutí nemůže obstát," uvedla kategoricky advokátka Hamplová.

Další články