Zde může být vaše reklama.

Preventivní akce Policisté připomínají: Zebra se za tebe nerozhlédne

Policisté připomínají: Zebra se za tebe nerozhlédne

foto: pcr.cz

04. 09. 2022 - 07:00

V souvislosti se začátkem nového školního roku probíhá počínaje dnem 1. září až do pátku 9. září další kolo celorepublikové dopravně preventivní akce připravované Policejním prezidiem ČR s názvem „Zebra se za tebe neohlédne“. Zaměřená je i tentokrát především na nezletilé chodce, na kontrolu dodržování pravidel při přecházení pozemních komunikací a na dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Do akce jsou zapojeny hlídky policistů napříč celým Olomouckým krajem. Jednotlivá stanoviště byla záměrně vytipována u přechodů pro chodce v blízkosti školských zařízení, kde lze předpokládat zvýšený pohyb školou povinných dětí. Policisté oslovují nejmenší chodce při cestě do školy a zjišťují, zda vědí, jak mohou bezpečně přejít silnici. Všem osloveným dětem za odměnu předávají drobné dárky, které byly vytvořeny právě pro účely této preventivní akce.

Upozorňují  rovněž řidiče, aby byli obezřetní a dbali obzvláště v těchto dnech zvýšené opatrnosti právě při projíždění okolo školských zařízení. Děti mohou být po prázdninách roztěkané a nepozorné a je zde nebezpečí, že by mohly neuváženě vstoupit do vozovky. Proto je dobré, aby řidiči tuto situaci předvídali a nepodceňovali.

V roce 2021 řešili policisté v Olomouckém kraji celkem 248 dopravních nehod na přechodu pro chodce nebo v jeho blízkosti. Za první pololetí letošního roku evidujeme těchto dopravních nehod 171.

Další články