Zde může být vaše reklama.

Policisté vyhlásili STOP drogám v Olomouckém kraji

Policisté vyhlásili STOP drogám v Olomouckém kraji

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

30. 08. 2021 - 12:02

Krajští policisté se během pátečního odpoledne a nočních hodin zaměřili na dodržování zákona v oblasti drog. Proběhla bezpečnostní akce zaměřená na potírání zneužívání omamných a psychotropních látek, jejich výrobě a obchodování s nimi.

"V Olomouckém kraji policisté za účasti příslušníků Celního úřadu Olomouckého kraje a referátu služební kynologie Pardubického kraje kontrolovali nejen obchodní centra, bary nebo restaurace, ale také vlakové a autobusové nádraží, hřiště a parky," uvedl k akci mluvčí policie Libor Hejtman.

Během prohlídek zjistili policisté 51 přestupků a dva trestné činy. 49 přestupků patřilo na úsek toxikomanie, týkaly se například neoprávněného přechovávání návykových látek v malém množství pro vlastní potřebu.

"Podle zákona o návykových látkách č. 167/1998 Sb. fyzickým osobám hrozí za takový přestupek pokuta do 15 000 korun," doplnil Hejtman.

Hned 73 kusů plodnic lysohlávky, která obsahuje psychotropmí látku psilocin, měl u sebe devatenáctiletý mladík, kterého policisté kontrolovali v Bezručových sadech v Olomouci. Mladíkovi za přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu hrozí odnětí svobody. Za mřížemi může skončit až na dva roky.

Policisté chytili muže, který používal nacistický pozdrav a hajloval

"V rámci opatření policejní hlídka zadržela osmatřicetiletého muže, který večer před hlavním vlakovým nádražím v Olomouci a také uvnitř nedalekého hostince velice nahlas vykřikoval nacistický pozdrav 'Sieg Heil' a při tom měl vztyčenou paži. Přitom vstal a s napřaženou paží pochodoval," uzavřel Hejtman.

Policisté mu v jeho činnosti zabránili, vzhledem k tomu, že projevoval sympatie s hnutím, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka, může skončit za mřížemi. Výše trestu se v tomto případě pohybuje mezi šesti měsíci až třemi lety. Policisté během akce narazili také na tři osoby, po kterých je vyhlášeno celostátní pátrání.

Další články