Zde může být vaše reklama.

Policisté vyrazili na kontrolu chatek v Olomouckém kraji

Policisté vyrazili na kontrolu chatek v Olomouckém kraji
Policisté na obhlídce chatek.

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

27. 01. 2021 - 07:23

Také letos v lednu se policisté v doprovodu psů vydali do chatových oblastí Jesenicka, Šumperska, Prostějovska i Olomoucka. Jejich úkolem je projít jednotlivé lokality, kde kontrolují, zda se do rekreačních objektů nepokusil někdo vloupat, případně jestli právě k vloupávání nedochází. A občas se i stane, že narazí na pachatele přímo při činu.

Naposledy se to stalo minulý týden v Šumperku.

"Policisté v jedné ze zahrádkářských kolonií natrefili na čtyři narušené zahradní chatky. Díky stopám zajištěným na místě činu se jim pak ještě téhož dne podařilo natipovat možného pachatele, který zahrádkářskou kolonii 'navštívil' jen pár hodin před nimi," uvedla v tiskové zprávě mluvčí policistů Marta Vlachová.

Policisté během loňského roku šetřili celkem 57 vloupání do chatek a dalších rekreačních objektů, majitelům vznikla škoda přes šest set tisíc korun, sto tisíc z toho šlo na vrub poškození nebo zničení vybavení uvnitř chatek. Policistům se podařilo objasnit celkem 26 případů, což je méně, než polovina.

Mluvčí policie Vlachová rovněž popsala, jak vykradení chaty funguje.

"Zloději z objektu odnesou, na co přijdou nebo zkonzumují potraviny a alkohol přímo v chatě. Často co neukradou, to zničí," uvedla Vlachová.

Policisté mají pro majitelé několik rad, jako je zabezpečit si okna, uzamknout vchodové dveře, nenechávat v chatách cenné věci. Důležité je podle nich také nezamykat každou místnost, zloděj se totiž při snaze najít cokoliv cenného může rozhodnout je všechny vypáčit a způsobí tak majiteli mnohem větší škodu.

"Doporučujeme neponechávat venku viditelně žebříky, různé kovové tyče, které by mohly posloužit jako páčidla, zabezpečit objekt elektronicky apod. Co je asi nejdůležitější, jsou dobré vztahy se sousedy. Občasná návštěva jednotlivých majitelů chat a kontrola usedlosti své i sousedovy může případné zloděje odradit," uzavřela mluvčí Vlachová.

Další články