Zde může být vaše reklama.

Koalice ve vyjednávání Politoložka Lebedová: Udržení kraje pro ANO zdaleka není jisté

Politoložka Lebedová: Udržení kraje pro ANO zdaleka není jisté
Politoložka Eva Lebedová

foto: Archiv Evy Lebedové

03. 10. 2020 - 20:12

Oslovili jsme politoložku Mgr. Evu Lebedovou, Ph.D., která působí na Univerzitě Palackého, aby zhodnotila výsledky voleb do krajského zastupitelstva v rámci Olomouckého kraje.

V Olomouckém kraji vyhrálo volby opět hnutí ANO se ziskem 27,01 % hlasů a 18 mandáty. Olomoucký kraj se tak stal pro ANO druhým nejúspěšnějším krajem vůbec. Za vítězem se na druhé pozici umístila koalice Pirátů a Starostů se ziskem 19,51 % hlasů a 13 mandáty. Pro obě strany je to velmi solidní výsledek a navíc ukázka úspěchu, který by mohla obdobná koalice dosáhnout za rok ve sněmovních volbách. V těsném závěsu skončili Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj s 18,43 % hlasů a 12 křesly v zastupitelstvu.  Lidovci v čele se svým stranickým lídrem dosáhli ve spojení s TOP09 a lokálním hnutím Pro Olomouc a Zelenými výsledku, s nimž také mohou být spokojeni. Následovala ODS se ziskem 10,36 % hlasů a 7 mandáty, která by asi měla mít větší ambici než čtvrtou pozici. Poslední stranou, která se dostala do zastupitelstva, byla SPD se 7,85 % hlasů, tedy 5 mandáty. Obrovský debakl utrpěla v těchto krajských volbách tradiční levice, protože do krajského zastupitelstva se nedostala ani koalice ČSSD s Patrioty (4,8 %), ani KSČM (4,7 %). Tyto strany přitom v předchozích krajských volbách dohromady získaly takřka 23 % hlasů a v zastupitelstvu disponovaly celkem 16 mandáty. Do zastupitelstva se navzdory masivní billboardové kampani nedostala ani Trikolóra, která dosáhla 4,30 % hlasů. Nedokázala tedy výrazněji ohrozit pozici SPD, která má velmi podobný zisk jako v roce 2016 (nárůst ze 7,33 % na 7,86 %). Hnutí ANO si oproti předchozím volbám polepšilo (o více než 3 % hlasů a 2 mandáty). Jeho vítězství ale nemusí vést ke kýženému úspěchu. Nyní bude totiž záležet především na povolebních vyjednáváních a ukáže se, zda má ANO i po letošních volbách dostatečný koaliční potenciál k tomu, aby s dalšími úspěšnými stranami utvořilo většinovou krajskou koalici.

Z hlediska povolební koaliční matematiky se totiž hnutí ANO nabízí pouze tři možnosti: koalice s Piráty a Starosty (31 mandátů), koalice se Spojenci (30 mandátů) a koalice s ODS a SPD (30 mandátů). Všechny tyto varianty ovšem ale předpokládají ochotu uvedených stran a uskupení spolupracovat s ANO. Poslední variantu považuji za nejméně pravděpodobnou, neboť rok před sněmovními volbami si lze těžko představit, že by ODS byla ochotná podílet se na koalici s ANO, vůči němuž na celorepublikové úrovni nešetří kritikou a navíc k tomu přizvat SPD jako subjekt, který se nachází na okraji stranického spektra. Reálnou šanci vytvořit novou krajskou koalici tedy mají Piráti se Starosty, kteří by ke spolupráci přizvali Spojence a ODS. Tato koalice by disponovala pohodlnou většinou (32 mandátů). Volební lídr Spojenců, Marián Jurečka, navíc získal největší počet preferenční hlasů ze všech kandidátů – 8129.

Další články