Zde může být vaše reklama.

Rada kraje vyzvala k ukončení spalování uhlí do roku 2033

Rada kraje vyzvala k ukončení spalování uhlí do roku 2033

foto: Pixabay

20. 02. 2021 - 12:00

Uhelná komise doporučila skončit se spalováním uhlí v České republice nejpozději do roku 2038. S tím však nesouhlasí radní Olomouckého kraje, kteří se rozhodli vyzvat vládu k přijetí termínu konce spalování už o pět let dříve, tedy v roce 2033. Je to mimo jiné i proto, že se konec spalování uhlí v roce 2033 blíží propočtům, aby se daly splnit globální klimatické cíle stanovené Pařížskou klimatickou dohodou.

Olomoucký kraj není jediným který vládz k podobnému kroku vyzval. Rozhodnutí rady komentoval radní Martin Šmída.

Rada Olomouckého kraje se připojila k dalším krajům v České republice, které vyzvaly vládu k tomuto kroku. „Jsem rád, že se i Olomoucký kraj přihlásil k trendu, který již dnes vidíme ve vyspělých zemích, a apeloval tak na vládu, aby přijala dřívější termín útlumu spalování uhlí. Důvody jsou především zdravotní, ekologické a ekonomické. Jsem přesvědčen, že tato změna je pozitivní, a proto je rozumné provést ji co nejdříve, jak je jen možné," uvedl radní pro životní prostředí Šmída. 

Olomoucký kraj své přípomínky poslal nejen vládě jaké celku, ale také dvěma konkrétním ministrům. A to místopředsedovi vlády Karlu Havlíčkovi a ministru pro životní prostředí Richardu Brabcovi.

Další články