Zde může být vaše reklama.

NEVAJGLUJ Radnice mají na stole nabídku – dostanou peníze za sběr vajglů

Radnice mají na stole nabídku – dostanou peníze za sběr vajglů

foto: Nevajgluj.cz

15. 12. 2023 - 16:19

Prostějov/Olomouc – Do řady měst a obcí v regionu dorazila v minulých týdnech nabídka na spolupráci pří úklidu nedopalků. Evropská legislativa přinutila výrobce tabákových výrobků s filtry, aby samosprávám platili za to, že musejí uklízet a shromažďovat vajgly. Nová společnost Nevajgluj, která tabákové společnosti zastupuje, nyní posílá městům a obcím návrhy smluv, na základě kterých dostanou příspěvek na úklid a provoz odpadkových košů.

Zatím nejrychleji zareagoval prostějovský magistrát, kde už radní kontrakt odsouhlasili. Prostějov tak ročně inkasuje téměř půl milionu korun. Půjde o úhradu nákladů za úklid tabákových výrobků odhozených mimo odpadkové koše a na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v nádobách na směsný odpad včetně odpadkových košů umístěných na veřejném prostranství,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Další velká města na Hané zatím smlouvy neschválila, ale magistráty v Olomouci i Přerově potvrdily, že návrhy už před časem dostaly. „Problematiku nyní studuje příslušný odbor, do rady by smlouva mohla jít na začátku příštího roku,“ řekla Jana Doleželová z olomoucké radnice. Stejný postup chystá i přerovský úřad.

Šéfová společnosti Nevajgluj Martina Vrbová potvrdila, že již několik týdnů kontaktují a obesílají radnice po celém Česku a nabízejí jim spolupráci. „Podle zákona o jednorázových plastech musíme do tří let spolupracovat s 90 procenty českých měst a obcí. Kdo s námi uzavře smlouvu ještě do konce prosince, ten dostane částku i za tento rok,“ vysvětlila Hanáckému večerníku Vrbová s tím, že oslovili bez rozdílu všechny obce a města v ČR. V Olomouckém kraji je zatím pod smlouvou téměř 30 samospráv a další jsou v jednání.

Projekt Nevajgluj vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků s filtry a pomůže obcím s náklady na úklid nedopalků a zároveň bude usilovat o zvýšení ochrany životního prostředí. Hlavními povinnostmi společností Nevajgluj jsou zajištění úhrad nákladů obcím na úklid, soustřeďování a další nakládání s odpady tabákových výrobků s filtry (nedopalky) a osvětová činnost. Ta má být zaměřena na omezení odhazování vajglů v obcích mimo určené sběrné nádoby (tzv. littering).

Tohle ale není jediný příjem, kterým si mohou obce drobně vylepšit rozpočty. Stejný evropský Damoklův meč dopadá také nad výrobce balónků a vlhčených ubrousků, kterým legislativa nařizuje totéž, co cigaretovým koncernům. Už nyní dostávají rozpočty samospráv injekci od výrobců jednorázových plastových obalů, které zastupuje společnost Eko-kom.

Další články