Zde může být vaše reklama.

CINKNUTÉ ZAKÁZKY? Razie na kraji! Detektivové hledají důkazy k podezřelým zakázkám

Razie na kraji! Detektivové hledají důkazy k podezřelým zakázkám

foto: Olomoucký kraj

13. 11. 2023 - 12:24

Od pondělního rána zasahují v Olomouci i jinde detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Pídí se po podkladech k vyšetřování, které se podle všeho bude týkat veřejných zakázek v oblasti dopravních staveb.

Jak uvedla Česká televize, detektivové NCOZ jsou od rána v budově krajského úřadu. Podle našich informací zasahovali rovněž v Přerově, kde je zajímala kancelář krajského náměstka Michala Záchy, který v Přerově působí jako uvolněný radní. Z přerovského magistrátu ale dali ihned vědět, že s Přerovem dnešní vyšetřování nijak nesouvisí.

Hejtman Josef Suchánek zásah detektivů potvrdil, uvedl ale, že s jeho pozicí vyšetřování nesouvisí. Podle našich zdrojů by mělo jít o oblast veřejných zakázek v dopravě a vyšetřování se bude týkat nejen krajského úřadu a Správy silnic Olomouckého kraje, ale možná také Ředitelství silnic a dálnic ČR. Detektivové už dělají i domovní prohlídky a prohlídky různých dalších prostor a zasahují dokonce i mimo území Olomouckého kraje. Nic konkrétního zatím NCOZ nechce prozradit.

Zajímavé je, že dnešní zátah by v případě dopravních staveb v Olomouckém kraje nebyl prvním problémem. Už před lety se o neférovém rozdělování zakázek hovořilo v souvislosti s odcizenými zápisníky Jaroslava Faltýnka, kde mělo být popsáno, jak veřejné zakázky v oblasti dopravních staveb rozdělovat. Nové vedení kraje si kvůli tomu pak objednalo forenzní audit, který ukázal, že systém zadávání zakázek ze strany SSOK opravdu není v pořádku a umožňuje zneužití. Byla proto stanovena nová pravidla, na konci minulého roku pak na vlastní žádost rezignoval dosavadní ředitel SSOK Petr Foltýnek. Ani tyto změny ale zřejmě problém s lukrativními veřejnými zakázkami nevyřešily.  

Další články