Zde může být vaše reklama.

Ředitelství silnic a dálnic: Letošní zima je náročnější na údržbu

Ředitelství silnic a dálnic: Letošní zima je náročnější na údržbu

foto: ŘSD - Olomoucký kraj

09. 02. 2021 - 08:38

20 vybavených sypačů s radlicí, osm nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy a dva traktory osazené radlici. Tyto stroje mělo Ředitelství silnic a dálnic připravené v rámci včasného plánování údržby silnic I. třídy v Olomouckém kraji během zimní sezóny. Zároveň ve skladech leželo více jak 250 tun posypového materiálu. 

Podle zástupců ŘSD se i letos příprava na zimu vyplatila. 

„Letošní zimní sezóna je oproti loňské určitě náročnější, jelikož evidujeme vyšší množství srážek a také více teplotních rozdílů,“ zhodnotila stav Markéta Štivová, vedoucí dispečerka údržby se sídlem ve Velkých Losinách.

Pracovníci dispečinku z Velkých Losin nepřetržitě hlídají sjízdnost úseků silnic I/11, I/43, I/44 a I/60 po hranice Olomouckého kraje či Polska. Vzhledem k náročnějšímu úvodu zimní sezóny bylo už potřeba navýšit množství použitelného materiálu.

„Zásoby posypu jsme na začátku ledna doplnili z důvodu sledovaných předpovědí, které hrozily silnými mrazy a dalším spadem sněhu,“ prozradila Štivová a dodala, že nasazovaná technika prochází potřebnou údržbou, když zrovna není v akci mimo základnu.

„Opravujeme vady, které se ani nám nevyhýbají,“ posteskla si vedoucí dispečerka před závěrečným pozitivním konstatováním: „Za sebe můžu říct, že vyřizujeme méně telefonátů a stížností.“

Klidný průběh jde za dobrou prací dispečinku, na Červenohorském sedle je totiž velmi náročná sjízdnost a aut neubývá ani během pandemie koronaviru.

"Dispečink Velké Losiny nejen za měsíc leden zažil několik komplikovanějších událostí způsobených nevyzpytatelným zimním obdobím. Nejlepší reakcí vždy bylo adekvátní použití připraveného posypu a techniky, od 1. 1. 2021 do 31. 1. 2021 bylo na svěřené trasy silnic I/11, I/43, I/44 a I/60 aplikováno celkem 1 474 tun soli a nemalých 468 595 litrů solanky," popsal postup během zásahů mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Další články