Zde může být vaše reklama.

Ředitelství silnic a dálnic v kraji bojuje s výtluky i námrazou

Ředitelství silnic a dálnic v kraji bojuje s výtluky i námrazou

foto: ŘSD - Olomoucký kraj

18. 02. 2021 - 08:08

Silničáři z Ředitelství silnic a dálnic Olomouckého kraje (ŘSD) mají během letošní zimy napilno. Nezaměstnává je jen proměnlivé počasí, které na silnicích často vytváří ledovku, ale také výtluky, které musí opravit.

Podle krajského mluvčího ŘSD Miroslava Mazala se dá letošní zima z pohledu údržby silnic považovat za jednu z nejsložitějších v posledních letech. Silničáře však netrápí jen proměnlivé počasí, problémy přináší také stav vozovky.

"Vozovky začínají být posety četnými výtluky. Rostoucí počet výmolů všech velikostí je letos důsledkem nezvykle častých změn teplot. Rozdíly mezi dnem a nocí bývají i desítky stupňů Celsia, což je pro narušené povrchy silnic téměř likvidační. Do prasklin proniká voda, která vlivem teplotních skoků narušuje celistvou strukturu silnic i dálnic. Z malých nerovností se po zatížení provozem stávají výtluky ovlivňující plynulost dopravy," uvedl Mazal.

Olomoucký kraj má podle Mazala s výtluky problém po celém regionu. Konkrétně zmiňuje silnice I/44 u Zábřehu na Moravě, I/55 v Olomouci, ale i další.

Problémové silnice podle ŘSD

I/44 u Zábřehu na Moravě
I/11 za Bušínem
I/35 na Studenou Loučku
I/46 u Bohuňovic či nad Šternberkem
I/47 za Lipníkem nad Bečvou
I/55 v Olomouci
I/48 kolem Bělotína

"Následkům prudkých změn teplot neunikly ani dálnice D1, D46 či D35," doplnil mluvčí Mazal.

Lednové opravy si vyžádaly dohromady zhruba 8,3 tuny asfaltové směsi. Únorové statistiky jsou zatím poloviční, koncem měsíce se však dají očekávat podobná čísla.

Jak jsou výtluky na silnicích označené?

"Opakující se výtluky jsou vždy viditelně označeny v obou směrech jízdy, údržba se všechna poškozená místa snaží opravovat v co nejkratším čase," popsal Miroslav Mazal.

Problémy silničářům způsobuje také zima, které umožňuje použití pouze studené balené asfaltové směny, trvalější řešení musí počkat na lepší počasí.

Silničáři varují před ledovkou

Český hydrometeorologický ústav vydal v minulých dnech varování pro Olomoucký kraj, týkající se ledovky. Šlo hlavně o středu 17. února, to ale neznamená, že mohou řidiči přestat být ostražití.

"Zvýšenou opatrnost je nutné dodržovat i mimo stanovené období kvůli dlouhotrvajícímu oteplování vzduchu nad výrazně chladnými silnicemi. Vysoké výkyvy teplot jsou letos nezvykle časté, proto kromě ledovky vznikají výtluky okamžitě opravované pracovníky údržby. Prodlení oprav může způsobovat pouze příchod dalšího zhoršení nevyzpytatelného počasí," uvedl Mazal.

Silnice I. třídy v Olomouckém kraji pomáhá udržovat 20 vybavených sypačů s radlicí, 4 sněhové frézy, 4 šípové pluhy, 2 traktory s radlicí a 8 nakladačů. Před spadem první vločky bylo za nižší cenu naskladněno více než 12 000 tun soli a 250 tun inertního posypového materiálu.

Další články