Zde může být vaše reklama.

Ředitelství silnic a dálnic v kraji loni investovalo půl miliardy

Ředitelství silnic a dálnic v kraji loni investovalo půl miliardy

foto: ŘSD - Olomoucký kraj

02. 03. 2021 - 07:53

Ředitelství silnic a dálnic přes úsel výstavby Správy Olomouc v loňském roce do projektů v rámci Olomouckého kraje investovalo necelou půl miliardu korun. Nejvíce peněz i v letošním roce spolkne průtah Přerovem a obchvat Bludova.

"Loni v kraji probíhala řada staveb, které doplnilo množství souvisejících činností. Za uplynulých 12 měsíců došlo k posunu v realizaci významných dálnic a silnic I. třídy, z téměř půlmiliardového účtu se sluší zmínit například fakturace skoro 152 milionů Kč bez DPH za probíhající stavbu zkapacitnění průtahu silnice I/55 v Přerově," uvedl mluvčí krajského ředitelství Miroslav Mazal.

V letošním roce se podle zástupců ŘSD čekají ještě mnohem vyšší výdaje a růst stavebních investich. Výrazně se na rozpočtu projeví důležitá stavba obchvatu Bludova po silnici I/44. Předpokládaná cena její realizace je s současné době 2,9 miliardy korun. A to bez daně. 

Průtah Přerovem

Zkapacitnění průtahu silnice I/55 je již dlouho očekávanou investicí, která sníží dopravní zátěž kritického bodu – podjezdu pod železniční tratí – výstavbou dvoupruhové estakády. Polní ulice bude rozšířena na čtyřpruh v kategorii MS 16,5/60. Dopravní režim na rekonstruované čtyřpruhové Polní ulici bude mimo navržených křižovatek umožňovat pouze odbočení vpravo.

Obchvat Bludova

Stavba tahu silnice I/44 Mohelnice– Šumperk souvisí s budováním dálničního tahu D35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice, která spolu s dálnicí D11 představuje alternativní „severní trasu“ spojující Čechy s Moravou, zejména její severní částí. Silnice I/44 tvoří na trase Mohelnice – Zábřeh na Moravě – Šumperk – Jeseník – Mikulovice – Polsko důležitou komunikační osu celého regionu ve směru jih – sever. Je prakticky jedinou vhodnou komunikací, umožňující spojení bývalých okresních měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné centrální oblasti Jeseníků.

Další články