Zde může být vaše reklama.

Řidič na Jesenicku srazil laň, ta na místě uhynula

Řidič na Jesenicku srazil laň, ta na místě uhynula

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

29. 10. 2021 - 13:59

Jednašedesátiletý řidič dnes před šestou ráno prožil nepříjemný zážitek. Během cesty z Jeseníku na Lipovou - lázně mu v místní části Bobrovník do cesty vběhla laň.

"Střetu už řidič neměl šanci zabránit. Laň na místě uhynula. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění. Zvěř zdemolovala celou přední část vozu. Způsobenou škodu policisté předběžně vyčíslili na osmdesát tisíc korun," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová.

Policisté přinášejí rady, co dělat, když hrozí srážka se zvěří.

Riziko střetu se zvěří nemůžeme zcela eliminovat. Pokud ale budeme obezřetní a s možným vběhnutím zvěře do vozovky budeme počítat, můžeme snížit závažnost hrozících následků.

Je třeba brát vážně upozornění dopravního značení o výskytu zvěře a při průjezdu daným úsekem dbát zvýšené opatrnosti. Zvěř je aktivnější v jarním a podzimním období, hlavně v ranních a večerních hodinách. K rizikovým oblastem, kde byste měli jezdit opatrněji, patří hlavně zalesněné části cest a místa v blízkosti polí a řek. V případě, že se nacházíte v rizikovém úseku, v každém případě zpomalte. Pokud zaregistrujete pohyb zvěře, ztlumte světla a zatrubte. Světla dokáží zvířata zaujmout, dokonce až paralyzovat. Proto se můžete dostat do situace, že se srna dívá přímo na vás a neutíká. Pokud zaregistrujete jedno zvíře, mějte na paměti, že jej s velkou pravděpodobností budou následovat další.

Co dělat, když už není možné se překážce vyhnout?

Mnoho řidičů by udělalo následující: strhli by volant, aby se překážce – zvířeti – vyhnuli. Tím ale mohou způsobit mnohem závažnější následky. Buď přejedou do protisměru, kde hrozí střet s dalším účastníkem silničního provozu, nebo naopak sjedou ze silnice do příkopu nebo lesního porostu. Dopravní experti proto raději doporučují prudké zabrzdění a držení volantu v přímém směru. V případě, že už se srážce nevyhnete, nejméně zranění utržíte právě při čelním nárazu.

Další články